- Advertisement -
- Advertisement -

Nya lågpunkter på nordiska elmarknaden

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic) – Under de dagar under julhelgen som marknaden var öppen för att handla elterminer på NasdaqOMX, föll priserna dramatiskt på fortsatt milt och nederbördsrikt väder i Norden. I januari har priset på framförallt vårterminerna varit svaga, men det tog fram till första veckan i februari innan nya lågpunkter i rörelsen kunde sättas, där en stor del av anledningen kom att härröras till väldigt osäkra och ombytliga väderprognoser. Vi har tidigare betonat vädrets betydelse för elprisernas utveckling under framförallt vintermånaderna, där även temperatur kommer in som en viktig parameter vid sidan av nederbördsenergi och vindhastighet. Här varslade flera väderinstitut till och från om att Norden och Europa skulle kunna få en släng av det kalla amerikanska vintervädret i januari. Men när vi nu står här i början av februari månad kan vi konstatera att väderbilden i Norden varithuvudsakligen mild och att alla prognoser i närtid haft fel på flertalet grader.

Samtidigt har det levererats betydande mängder nederbörd i framförallt norra Sverige och Norge. För första gången sedan mars förra året ser vi nu ut att gå mot ett överskott mot det normala i Nordens energibalans (snö+vatten), vilket innebär att vattenkraftsproducenterna konkurrerar ut dyrare produktionsslag. Detta betyder att dörren således öppnats för riktigt låga spotpriser i vår om det milda väderläget består med därtill pressande vindkraftsproduktion när snön skall smälta. Detta innebär att terminsmarknaden på Nasdaq fortsättningsvis bedöms ha ett säljtryck från producenter som säkrar sin kraftproduktion på termin. Möjligheten finns förstås att det blir en kall och högtrycksbetonad vår likt förra året, då en del av de stora snömängderna som fanns i norska fjällen dunstade ut i atmosfären. Men just nu är det ingen som vill ta det bettet…

Utöver vädersvängningarna för Norden har vi också haft stora svängningar i kolpriset, som senaste månaderna handlats i relativt nära korrelation med oljan. Det betyder att vi under större delen av december och januari har sett ett fallande kolpris. I mitten på januari var marginalkostnaden för att producera el med kolkraft nere på den lägsta nivån sedan år 2007/2008.

Oljan har därifrån rekylerat uppåt med nästan $10 under de senaste veckorna, vilket i sin tur lyft kolkraftskostnaden med nästan 2 euro per MWh. Det har i sin tur avspeglats på de kontinentala kraftpriserna som rekylerat uppåt i pris. Men tyngden från producentsälj på den nordiska kraftmarknaden till följd av den förbättrade energisituation har hittills hållit priserna nere även på de långa produkterna.

Bild: (c) aboutpixel.de—Schneppensiefer

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Andreas Edlund
Andreas Edlund
Andreas Edlund är portföljförvaltare på Shepherd Energy AB och har 8 års erfarenhet som handlare, analytiker och portföljförvaltare i den nordiska elmarknaden. Shepherd Energy AB är en oberoende aktör och erbjuder kapitalförvaltning på den nordiska elmarknaden vid sidan av ett brett utbud av analystjänster.

Latest Articles

Did Energy Prices Cause This Inflation Surge?

Copenhagen – (Jesper Rangvid): You often hear that soaring energy prices, caused by supply-chain disruptions resulting from the pandemic and the war in Ukraine,...

UB Launches Forest-Focused PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – United Bankers is launching a private equity fund investing in forest and bio-based industries. The fund, named UB Forest Industry Green...

Origo’s First Ten Years on (a) Quest

Stockholm (HedgeNordic) – Long/short equity fund Origo Quest is celebrating ten years of bargain hunting in the universe of Nordic small-cap stocks. After a...

The Cycle is Back and so is Active Investing

Stockholm (HedgeNordic) – The relationship between equities and bonds has traditionally been inverse, making bonds a leading choice as a diversifier to an equities...

Alcur’s Third Win in a Row

Stockholm (HedgeNordic) – Alcur Fonder’s first hedge fund, Alcur, has been named “Hedge Fund of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer for...

Lynx is Fund Company of the Year, Says Privata Affärer

Stockholm (HedgeNordic) – Lynx Asset Management has been named “Fund Company of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer. The distinction comes after...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -