- Advertisement -
- Advertisement -

INSPARO expanderar strategin till globala frontier markets

- Advertisement -

London (HedgeNordic) – Insparo Asset Management, förvaltaren med fokus på Afrika och Mellanöstern, expanderar nu sin strategi till globala frontier markets. Beslutet att bredda strategin är en kombination av hög förväntad avkastning och förändrade investeringsmöjligheter globalt.

Firmans flagshipfond, Insparo Africa and Middle East Fund, som är en absolutavkastande räntefond, startades 2008, mitt under den globala finanskrisen, har avkastat 60% sen start enligt Mohammed Hanif, grundare och CEO. Fonden använder sig av ett ’deep value’ tillvägagångsätt och avkastningen är ett resultat av teamets expertis, vilket man nu vill dra nytta av i en global strategi.”Det finns inte speciellt många konkurrenter och vi har definitivt en fördel av att ha funnits på marknaden tidigare än de flesta”, säger han.

Han påpekar att globala frontier markets inte är speciellt väl utforskade bland de större förvaltarna. ”Vi har expertisen och förmågan att gå in på djupet i vår analys. Cykliskt sätt är värderingarna också övertygande just nu,” förklarar han.

Han menar också att ‘deep value’ kräver en djup kunskap och erfarenhet, vilket teamet har med en genomsnittlig erfarenhet på 15 år inom branshcen.

Hanif har själv arbetat med globala tillväxtmarnaden i nästan 20 år. Flagshipfonden har ett avkastningmål på mellan 15% till 20% per år med låg volatilitet och belåning. Man investerar i hela Afrika, utom Sydafrika, och Mellanöstern och nu även andra frontier markets.

Fonden lanserades under den globala finanskrisen, men trots volatilitet och hög korrelation mellan olika tillgångsklasser har den ekonomiska tåligheten i marknaderna man fokuserar på fortsatt att erbjuda och skapa nya investeringsmöjligheter.

Speciellt ser Hanif möjligheter inom CIS-regionen och Ryssland, trots nedgraderingar och geopolitiska problem. ”Jag tror inte att Västvärlden vill ha ett proxykrig med Ryssland. Ryssland är den störtsa energiexportören in världen. Det finns företag som är västentligt undervärderade, är delstatliga och kommer troligtvis inte tillåtas att gå under”, säger han och tillägger att lösningar måste hittas till de geopolitiska spänningarna.

Frågor om politisk risk och korruption är ofta högst på listan när man investerar i tillväxtländer, och mer så när man ser på frontier markets. Hanif pekar dock på att den senaste tidens skandaler, problem och risker har kommit från de utvecklade marknaderna.

“Vår due diligence-process tar dessa frågor på allvar och vi gör vårt yttersta för att mildra påverkan av detta. Det är här som vår lokala kunskap kommer in i spelet. Vi besöker inte bara företagen och talar med politiker utan använder oss av lokal kunskap från källor som ekonomer, akademiker, journalister och främst lokala företagsledare”, säger Hanif.

Han pekar på den arabiska våren som en händelse som inte hade speciellt stor påverkan på investeringarna, förutom i Egypten. ”Det finns inte mycket värde kvar i Mellanöstern generellt medan Afrika forsätter att skapa möjligheter”, tillägger han.

Investeringsprocessen är ett samarbete och en kontinuerlig process med all investeringspersonal involverad. Processen börjar med en top down-syn där länder och sektorer värderas utifrån ett makroekonomiskt perspektiv med fokus på tillväxtpotential, politisk miljö, valuta och rättssystemet.

Man använder sen en bottom up-metod för att välja investeringarna. ”Vi föredrar företag med stark tillväxtpotential, beprövad ledning samt attraktiv värdering,” förklarar Hanif.

Innan man gör en investering tittar teamet på företagen genom egen forskning, träffar ledningen samt går igenom information från tredje part. Fonden investerar i mellan 30 och 50 värdepapper.

Teamet övervakar sammansättningen av portföljen både ur tillgångsklass, sektor- och instrument-perspektiv för att försäkra sig om att den överrensstämmer med firmans globala makroekonomiska syn.

Den breda frontier markets-ränteförvaltningen reducerar volatiliteten och gör det möjligt för teamet att investera i ett brett register av tillgångsklasser och hedga bort risker genom att använda sig av valutahandel, index, statsobligationer, råvaror samt derivat.

Fonden har USD 90 miljoner i kapital och Hanifs vision är att med den utökade strategin och teamets förmåga tillåta fonden att växa upp till USD 500 miljoner med en ‘soft close’ på USD 250 miljoner.

“Vi är inte tillgångssamlare. Vi vill försäkra oss om att vi fördelar kapitalet på det mest optimala sättet och vi skulle inte kunna göra det med en multimiljardfond. Storleken på marknaden är inte problemet utan likviditeten”, förklarar han.

Firman etabliserades 2007 och har tre fonder som täcker aktier och räntor i Afrika och Mellanöstern, och nu även frontier markets. Insparo är en joint venture mellan ledningen och Canepa Management. Insparos anställda har 52% av aktierna och Canepa 48%.

Kunderna i fokus är instititonella investerare, family offices och high-net-worth individer. Man lägger speciell vikt vid institutionella investerare i Europe och Mellanöstern, där många investerare brottas med medelmåttig avkastning och tittar därför på möjligheterna på frontier markets, riskerna till trots.

 

Bild: (c) shutterstock—Galyna Andrushko

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -