Diskussioner om stimulansdrivna investeringar avtar med fallande oljepriser

Stockholm (HedgeNordic.com) – Råvaror har kommit att bli något av ett favorittema bland investerare, när centralbanker öst likviditet över marknaderna för att elda på tillväxten. Flera råvaruindex har stigit, men frågan är om trenden brutits.

Norbert Rücker, Head Commodities Research, på Bank Julius Baer, säger i en kommentar: “Bloomberg Commodity Index föll 5% i juli, vilket utraderade uppgången för råvaror sedan början av året. Pratet bland investerare om de stimulansdrivna råvaruinvesteringarna har avtagit. Råolja var bland de negativa bidragsgivarna. Priset på brentolja föll från högstanivåerna på USD 115 per fat i mitten av juni, ner under USD 105 förra veckan, medan WTI-priserna t.o.m. föll under USD 98 per fat förra fredagen. Motvinden kom från minskad oro för utbudsstörningar i Irak, den delvis uppstartade Libyska produktionen, förstärkningen av USD, svagare efterfrågan än väntat i Europa och Kina och sist men inte minst en avkylning av sentimentet från väldigt uppskruvade nivåer.”

”WTI-priset led av ytterligare svaga faktorer, som brand i ett åldrande raffinaderi och förseningar av nya pipelineprojekt. Vi behåller vår neutrala vy på olja i det korta perspektivet men ser risk på nedsidan senare i år. Amerikanska raffinaderier körs på maxkapacitet och har troligen absorberat överutbudet av skifferolja efter sommaren. Samtidigt fortsätter situationen i Libyen att försämras, vilket hotar den stegvisa återhämtningen av oljeproduktionen. På medellång sikt förväntar vi oss dock att utbudet kommer överstiga efterfrågan, vilket borde tynga oljepriset.”

 

Bild: (c) aboutpixel.de—Robert Marggraff

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.