Starkt i februari för John Paulsons hedgefonder

Stockholm (Hedgenordic.com) – Mångmiljardfonderna förvaltade av den amerikanska hedgefondgiganten John Paulson rapporterar enligt uppgift stora uppgångar i sina huvudstrategier i februari, där satsningar på guld, förvärv och företagsobligationer betalade sig. Det skriver Bloomberg, som citerar anonyma källor.

Paulson & Co.’s event driven-fond Advantage Plus hoppade upp 9,8% under månaden och är upp 13% hittills i år enligt två initierade källor. Firmans PFR Gold Fund rusade 18% och är upp 40% för helåret och Paulson Partners Enhanced fund steg 7,4% i februari, vilket utökade uppgången till 8,8% för 2014.

Hedgefondförvaltaren, med USD 21 miljarder under förvaltning och mest känd för att ha satsat emot de amerikanska bolånebubblan före Lehman-kraschen, fortsätter sin återhämtning från 2013, hjälpt av stigande aktiemarknader och ett rally i guldpriset. Hedgefonder steg 0,8% i genomsnitt i februari.

John Paulson driver på uppgångarna i sina fonder med satsningar inom merger-arbitrage (företag under uppköp), det område där han började som trader. Guldaktier, som skapade en förlust på 71% under 2013 för Paulsons dedikerade fuldfond, har stuckit iväg i år i spåren av att investerare flockas kring ädelmetallerna i spåren av Rysslands ökande militära närvaro i Ukraina och nedgångar i valutorna inom Emerging markets.

Paulsons Advantage Plus-fond måste fortfarande stiga 69% för att hämta tillbaka förlusterna från felsatsningar på den amerikanska återhämtningen, Euro-krisen och guldpriset under 2011 och 2012.

Paulson Advantage Fund, som använder en liknande strategi som Advantage Plus utan belåning för att förstärka avkastningen, steg 6,6% föregående månad och är upp 8,4% i år, enligt uppgift. Event driven-fonden, med sammalagt USD 4,4 miljarder i tillgångar per 1 februari, steg på uppgångar inom telekommunikation, energi och guldaktier, samt bolag som hamnade i rekonstruktion.

Firmans PFR Gold Fund måste stiga 81% för att ta tillbaka förlusterna under 2011, 2012 och 2013, på grund av att John Paulson satsade på att guld och guldrelaterade värdepapper skulle stiga kraftigt som ett skydd mot en stigande inflation som aldrig infann sig. Fonden hade USD 327 miljoner i tillgångar per den 1 februari.

Paulson Partners, en obelånad merger-arbitragefond, gav 3,7% i avkastning i februari (2014: +5,3%). Fonden hade USD 7,5 miljarder i kapital under förvaltning per den 1 februari, enligt en av uppgiftslämnarna som citeras av Bloomberg.

Deras Credit Opportunities Fund, med tillgångar på USD 5,7 miljarder, steg 4,8% på vinster i aktiepositioner i omstrukturerade bolag, bankobligationer och konkursade bolag. För helåret summeras uppgången till 8,8%.

Fonden Paulson Recovery gick upp 5,6% i februari (2014: +5,9%) tack vare investeringar inom bank, försäkring, hotell och finansaktier. Strategin hade USD 2,9 miljarder i tillgångar vid ingången av februari.

 

Bild: (c) isak55—shutterstock.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.