Falcone accepterar två års avstängning från fondförvaltning i SEC-stämning

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Philip Falcone, som en gång i tiden skötte en av de största hedgefonderna inom industrin, har efter en stämningsansökan nått en förlikning med amerikanska finansinspektionen SEC. Överenskommelsen förbjuder honom att investera kunders kapital under minst två år, men tillåter honom att sköta företaget. Det rapporterar Bloomberg.

Philip Falcone, mångmiljardförvaltaren som stämdes av de amerikanska myndigheterna på grund av otillåtna lån av kundernas kapital i fonder för att betala skatter, accepterade att bli avstängd från rollen som investeringsrådgivare under minst två år. Falcones företag Harbinger Capital Partners LLC har också gått med på att betala ungefär 18 miljoner USD som återbetalning av otillåtna vinster, ränta och böter, för att slippa SEC:s stämningsansökan som lämnades in i juni 2012.

Uppgörelsen tillåter Falcone att fortsätta i sin roll som VD för Harbinger Group Inc., ett publikt holdingbolag som han kontrollerar, med ett marknadsvärde på cirka 1,3 miljarder USD.

Överenskommelsen kommer att avsluta, åtminstone för stunden, en 12 år lång karriär som hedgefondförvaltare för Falcone, som tjänade miljarder dollar för sina investerare och sig själv genom att satsa mot subprime lån under 2006, för att sedan binda upp mycket av kundernas pengar i ett telekomföretag inom trådlös teknologi, LightSquared Inc., som förra året ansökte om konkurs. Totalt investerades 3 miljarder USD och Harbinger ägde 74% av bolaget innan konkursen.

SEC anklagar Falcone för att missbruka kundernas pengar när han tog ett lån på 113 miljoner USD från sin special situations-fond för att betala sina personliga skatter, samtidigt som 60% av fondens investerare hade oreglerade begäran om uttag. Enligt lånevillkoren skulle Falcone betala en ränta motsvarande kapitalkostnaden för fonden. Vid den tidpunkten betalade fonden en ränta på 7% på sina utestående lån. Falcone betalade 3,66%, enligt SEC.

Samma år som Falcone tog lånet, lät han några stora investerare få ta ut 169 miljoner USD i utbyte mot deras röster för att godkänna en plan att begränsa kunders möjlighet att ta ut sina pengar från en annan fond. Harbinger dolde dessa överenskommelser från de oberoende styrelseledamöterna och från investerarna i fonden, hävdade SEC i stämningsansökan.

Tillgångarna under förvaltning inom Harbinger har fallit till ca 3 miljarder USD från toppnivåerna på 26 miljarder USD 2008.

HedgeFonder.nu har även tidigare rapporterat om stämningsansökan mot Philip Falcone och Harbinger Capital.

Bild: (c) shutterstock—RTimages

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Comments are closed.