Borg: Eurokrisen ej över

STOCKHOLM (Direkt) Eurokrisen är inte över än, det kan mycket väl bli än värre innan det blir bättre, och man ska inte utesluta att Grekland kommer att lämna eurosamarbetet.

Det sade finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju.

“Jag tror inte eurokrisen är över”, svarade han på en fråga om krisen nu är över efter att ECB presenterat sitt program för köp av statsobligationer.

Han sade att det är bra att ECB nu agerar penningpolitiskt, men att det återstår att lösa problemen med konkurrenskraft och budgetfrågor.

“Jag tror inte att vi har sett det värsta än i länder som Spanien och Grekland”, sade finansministern, som räknar med att läget kan komma att förvärras någon gång under de kommande 6-12 månaderna.

Han sade att Spanien har fortsatta problem och att det kan komma att behövas stöd till Spanien framöver.

“Det kan vara så att det finns mer påtagliga problem i banksystemet och regionerna än vi hittills har sett”, sade han men tillade att ett land som Spanien, med 4-5 procents budgetunderskott, inte går i statsbankrutt.

Anders Borg tillade att läget i Grekland är värre och han bedömer att den kommande rapporten från trojkan kan visa att stora delar av Greklands program inte genomförs.

“Jag tror inte att man ska utesluta att vi hamnar i en situation där IMF vägrar att gå vidare med ett nytt program”, sade finansministern och tillade att det då blir upp till euroländerna att bidra med fortsatt stöd, villkorat med att Grekland genomför egna åtgärder.

“Om Grekland inte gör vad de ska då är vi framme vid vägs ände. Då måste grekerna bestämma sig för om de ska lämna eurozonen eller göra en betalningsinställelse. Jag tror inte att vi ska utesluta att vi hamnar i en situation där de lämnar euroområdet”, sade Anders Borg.

Han tillade att detta inte behöver bli så allvarligt om tillväxten i andra delar av världen samtidigt tar fart.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.