Urstark Krona övervärderad

STOCKHOLM (Direkt) Kronan är urstark och euron handlas till den lägsta nivån sedan år 2000. Detta beror på Riksbankens relativt strama penningpolitik, en hyfsad utveckling på börsen och större räntedifferenser mellan Sverige och euroområdet.

Det skriver Nordea i ett marknadsbrev på torsdagen.

Kronans styrka beror på att svensk ekonomi är relativt motståndskraftig trots problem i euroområdet och att Riksbanken står ovillig att stimulera ekonomin då omvärldens centralbanker tävlar i valutaförsvagande stimulanser, skriver banken.

Ur ett “fair value”-perspektiv är dock kronan övervärderad, enligt Nordea.

Sett till Riksbankens TCW-indexprognos ska valutan dock apprecieras ytterligare något. Den snabba takten i förstärkningen kan dock utgöra ett problem för företag som behöver tid att anpassa sig till nya priser och valutakurser, vilket kan sätta mer fokus på kronan i den framtida räntedebatten om utvecklingen håller i sig.

Nordea har som svar på utvecklingen justerat upp sin prognos för kronan mot euron för hela sin prognosperiod som sträcker sig till slutet av 2013.

Banken förväntar sig dock att kronan kommer att depreciera något i framtiden eftersom de räknar med en svagare konjunkturell bild, vilket kommer att leda till lägre räntedifferenser och svagare svenska orderböcker för exporterande företag.

Också en allvarlig finansiell händelse kommer att försvaga kronan även om den likviditetspremie som kopplats till kronans kurs mot euron minskat då förtroendet för svenska placeringar ökat.

 Bild: (c) shutterstock—Johan Teodorsson

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.