Nokia: Moody´s sänker kreditbetyg, negativa utsikter

STOCKHOLM (Direkt) Moody's sänker det långfristiga kreditbetyget för Nokia till´ Ba3, från Ba1. Det kortfristiga Non-Prime-betyget är oförändrat. Utsikterna för samtliga Nokias kreditbetyg är negativa.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Moody´s hänvisar betygssänkningen till förväntningar om att Nokias produktomvandling inom smartphonesegmentet kommer att orsaka djupare rörelseförluster och tära mer på kassan under kommande kvartal än kreditvärderingsinstitutet tidigare räknat med.

“En vändning till lönsamhet inom segmentet Devices & Services, med hjälp av smartphones baserade på operativsystemet Windows Phone 8 är på inget sätt säkrad”, säger Wolfgang Draack, Moody´s Nokiaanalytiker, enligt pressmeddelandet.

Rörelsemarginalen för Devices & Services var klart sämre än vad Moody´s hade inkluderat i det tidigare kreditbetyget och enligt vad Nokialedningen signalerat väntas marginalen inte förbättras avsevärt det tredje kvartalet.

Moody´s påpekar att det här kanske inte ens var den svagaste perioden i Nokias produktomvandling. Den nya Windows Phone 8-modellen kommer också att få det tufft att ge ett meningsfullt resultatbidrag under de första kvartalen efter lansering och det kan dröja till i mitten av 2013 innan volymer och marginaler når en nivå av ihållande lönsamhet, menar Moody´s.

Moody´s räknar nu med att Nokia åter kan visa vinst först andra halvan 2013.

“En så lång tid med rörelseförluster, trots att det backas upp av stark likviditet och förväntningar om en eventuell vändning, passar mer med kreditbetyget Ba3”, skriver Moody´s.

Kreditvärderingsinstitutet räknar vidare med att Nokia inte kommer att kunna väga upp sin rörelseförlust med patentlicensieringar och plattformsbetalningar från Microsoft, som bolaget gjorde i andra kvartalet. Den starka nettokassan väntas därför eroderas gradvis framöver.

Bild: (c)Gina-Sanders—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.