- Advertisement -
- Advertisement -

Juni en bra månad för risktillgångar

- Advertisement -

Stockholm (HedegFonder.nu) – Den stora nyheten under förra veckan var Euroländernas toppmöte som pågick under torsdagen och fredagen, där länderna natten till fredagen enades om att tillåta räddningsfonden ESM direkt kapitalisera de banker som är i behov av pengar för sin överlevnad. För att detta ska fungera krävs det dock först att en enhetlig tillsynsmekanism kan bildas. Hur snabbt detta kan ske, återstår dock att se. Man bestämde även att låta räddningsfonden stödköpa de drabbade ländernas statsobligationer. I detta sammanhang kommer ECB att agera ombud. Beskedet räckte gott och väl för finansmarknadernas aktörer där såväl aktier som råvaror hade en stark fredag. Hur länge denna glädje varar kan man bara spekulera om.

I USA var statisktiken överlag ganska positiv. Husförsäljningen steg med 7,6 procent i maj jämfört med månaden före, samtidigt som detaljhandel hade en bra vecka med en uppgång på 1,9 procent under vecka 25. Det var även färre nya arbestlösa och antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 6 000 personer till 386 000 personer under vecka 25.

Generellt var juni en bra månad för risktillgångar såsom aktier och råvaror. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 4,7 procent och Stockholmsbörsen avkastade 2,9 procent under månaden. Råvaror kunde också ta sig upp över nollstrecket. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ökade med 0,5 procent i juni.

Uppgångarna på aktiemarknaderna gjorde att investerarna sålde räntepapper med ränteuppgångar som följd. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp 8 punkter till 1,64 procent medan den svenska motsvarigheten klättrade hela 32 punkter till 1,60 procent under månaden.

Bild: (c) shutterstock—Andrejs83

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Accendo Celebrates 15 Years of Active Ownership

Stockholm (HedgeNordic) – Hedge funds are not generally known for their longevity. For the funds that do have a lifespan exceeding ten or 15...

Elo’s Hedge Fund-Focused PM Joined Keva

Stockholm (HedgeNordic) – Annika Luoto, a hedge fund-focused portfolio manager at Finnish pension insurance company Elo, has joined Finland’s largest pension fund – Keva...

Coeli European Among NBIM’s External Managers

Stockholm (HedgeNordic) – Norges Bank Investment Management (NBIM) relies on external equity managers to handle 4.6 percent of the €1.2 trillion Norwegian oil fund’s...

Hedgeweek Awards for Svelland and Proxy

Stockholm (HedgeNordic) – Hedgeweek has announced the winners of the Hedgeweek European Awards 2023, with the list of winners including two Nordic hedge funds:...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -