- Advertisement -
- Advertisement -

Juni en bra månad för risktillgångar

- Advertisement -

Stockholm (HedegFonder.nu) – Den stora nyheten under förra veckan var Euroländernas toppmöte som pågick under torsdagen och fredagen, där länderna natten till fredagen enades om att tillåta räddningsfonden ESM direkt kapitalisera de banker som är i behov av pengar för sin överlevnad. För att detta ska fungera krävs det dock först att en enhetlig tillsynsmekanism kan bildas. Hur snabbt detta kan ske, återstår dock att se. Man bestämde även att låta räddningsfonden stödköpa de drabbade ländernas statsobligationer. I detta sammanhang kommer ECB att agera ombud. Beskedet räckte gott och väl för finansmarknadernas aktörer där såväl aktier som råvaror hade en stark fredag. Hur länge denna glädje varar kan man bara spekulera om.

I USA var statisktiken överlag ganska positiv. Husförsäljningen steg med 7,6 procent i maj jämfört med månaden före, samtidigt som detaljhandel hade en bra vecka med en uppgång på 1,9 procent under vecka 25. Det var även färre nya arbestlösa och antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 6 000 personer till 386 000 personer under vecka 25.

Generellt var juni en bra månad för risktillgångar såsom aktier och råvaror. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 4,7 procent och Stockholmsbörsen avkastade 2,9 procent under månaden. Råvaror kunde också ta sig upp över nollstrecket. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ökade med 0,5 procent i juni.

Uppgångarna på aktiemarknaderna gjorde att investerarna sålde räntepapper med ränteuppgångar som följd. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp 8 punkter till 1,64 procent medan den svenska motsvarigheten klättrade hela 32 punkter till 1,60 procent under månaden.

Bild: (c) shutterstock—Andrejs83

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -