Brent över 100 USD/fat

STOCKHOLM (Direkt) Priset på Brent-olja i första terminsposition steg på
tisdagen återigen över 100 dollar per fat, den första gången sedan 6 juni.

Sedan i torsdags har Brent stigit hela 11 procent, i spåren av en
överenskommelse vid EU-toppmötet förra veckan och pånyttfödd oro kring den geopolitiska situationen i Iran samt förväntningar om nya penningpolitiska stimulanser.

“Oljepriset hölls upp efter fredagens EU-toppmöte trots svagare makroindikatorer från Kina och USA. Många räknar nu med att USA kommer att sjösätta QE3 för att få fart på den tröga ekonomiska tillväxten. Detta anses vara positivt för många risktillgångar som olja och aktier”, skriver Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea, i en kommentar.

“Vidare finns det stor oro över hur stora effekterna av embargot som har införts av EU på iransk oljeimport kommer att få på marknaden. Skärpta sanktioner och embargot kan skapa en utbudsförlust på upp till 1 miljon fat per dag under innevarande kvartal, och detta stöttar priserna”, skriver hon. Vid klockan 14.45 noteras Brent-oljan på 101:35 dollar per fat, upp 4:01 dollar från i måndags.

Bild: (c) shutterstock—minifilm

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.