S&P bekräftar USA:s kreditbetyg, fortsatt negativa utsikter

STOCKHOLM (Direkt) Standard & Poor´s, S&P, bekräftar på fredagskvällen USA:s kreditbetyg, AA+, för lång upplåning. Utsikterna för betyget är fortsatt negativa.

Det rapporterar Bloomberg News.

S&P noterar att de negativa utsikterna speglar värderingsinstitutets bedömning att USA:s statskreditrisk, främst politisk och finanspolitisk, kan byggas upp så att betyget måste sänkas på nytt till 2014.

S&P anser visserligen att USA:s kreditbetyg stöds av en uthållig ekonomi, en trovärdig penningpolitik samt dollarns status som global reservvaluta. Betygsutsikterna tyngs dock den “fiskala utvecklingen, skuldbördan och det vi uppfattar som en försvagning i effektiviteten, stabiliteten och förutsägbarheten i de beslutsfattande och politiska institutionerna, i synnerhet i fråga om riktningen för finanspolitiken”.

“Skiften nyligen i ideologierna i de två största politiska partierna i USA kan öka osäkerheten om regeringens förmåga och vilja att skapa uthålliga statsfinanser på lång sikt”, skriver S&P.

Enligt S&P:s bedömning växer USA:s statsskuld som andel av BNP från 83 procent 2012 till 83 procent 2016. Budgetunderskottet som andel av BNP väntas samtidigt krympa från 9 procent i år till 5 procent 2016

S&P uppskattar vidare att risken för att USA-ekonomin går in i en ny recession till omkring 20 procent.

Bild: (c) Domen-Colja—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.