S&P: 1/3 sannolikhet att Grekland lämnar euroområdet

STOCKHOLM (Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s, S&P spår att sannolikheten att Grekland kommer att lämna euroområdet inom de närmsta månaderna efter valet 17:e juni är minst 1/3.

Det skriver Bloomberg News.

Enligt S&P kan en grekisk euro-exit utlösas om Grekland efter valet nekar att genomföra de reformer som krävts av EU och IMF, vilket kan innebära att det finansiella stödet till Grekland stängs av.

Om Grekland lämnar euroområdet kommer det enligt S&P troligen leda till en ny betalningsinställelse, default, men kreditvärderingsinstitutet tror inte att de övriga länder i euroområdet som nu ser stigande lånekostnader kommer att följa Greklands exempel.

“Vi tror inte att andra stater kommer att följa en grekisk exit när de har sett de ekonomiska svårigheter som blir resultatet och den långa fördröjningen innan innan man kan dra fördel av en nationell valutadevalvering”, skriver S&P.

S&P räknar också med att övriga europeiska länder kommer att erbjuda ytterligare stöd för att förhindra att andra länder lämnar euroområdet, efter en eventuell grekisk exit.

Samtidigt kan en grekisk exit stärka beslutsamheten i övriga euroländer som redan mottar finansiellt stöd att hålla fast vid de ekonomiska planer som de åtagit sig att implementera. S&P tror också att ECB kommer att “svara kraftfullt” om lånekostnaderna i andra euroländer skulle stiga under en utdragen period.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.