Merkel: Europas skuldkris centralt tema för G20

STOCKHOLM (Direkt) G20 är ett centralt forum för diskussioner om den europeiska ekonomiska krisen, och även åtgärder för uthållig tillväxt samt sysselsättning och hur arbetslösheten ska bekämpas ska diskuteras.

Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i det tyska parlamentet på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Hon sade att frihandel alltför ofta endast möts av läpparnas bekännelse och att G20 måste tackla hotet av protektionism samt göra mer för att främja frihandel.

Protektionism hindrar tillväxt, slog hon fast och tillade att regionala och nationella frihandelsavtal är avgörande.

Förbundskanslern sade också att Internationella valutafonden, IMF, alltid måste vara redo att träda in och uppmanade medlemmarna att adressera rösträttsfrågor.

Angela Merkel sade att brandväggen och finanspakten visar att Europa agerar och att tackla skulderna och främja tillväxt är krisens tvillingpelare.

Samtidigt sade hon att Europa genomgående har misslyckats möta sina mål och att en politisk union i Europa aldrig har blivit verklighet. Att adressera en EU-union är en “övermänsklig”, men nödvändig uppgift.

Hon sade att Tyskland är starkt och villigt att hjälpa Europa och världen, men dess styrka är inte gränslös.

“Om euron misslyckas kommer EU att misslyckad”, sade hon och tillade att alla steg kommer att misslyckas om de bara litar till Tyskland.

Tyskland söker inte efter “snabba lösningar” på krisen och att politik inte är till för marknaderna utan för människors framtid.

Bild: (c) by Alexander Hauk—pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.