Skotsk fondsförvaltare får böter av brittiska FSA och amerikanska SEC

London (HedgeFonder.nu) – Martin Currie, den skottländska fondförvaltaren, har fått böta £8.6 miljoner för brist i hanteringen av intressekonflikter mellan två av sina kunder.

Summan på boten från brittiska finansinspektionen, Financial Services Authority (FSA), på £3.5 miljoner var den största någonsin i ett fall av intressekonflikter i landet, medan den amerikanska motsvarigheten krävde resten.

De brittiska och amerikanska myndigheterna förklarade att i april 2009 fick Martin Currie, genom sitt kontor i Shanghai, en av sina kunder att investera £15 miljoner i en onoterad obligationsemssion av en kinesisk firma, vilket räddade en hedgefondskund som hade likviditetsproblem mitt under den rådande finanskrisen då många kunder krävde tillbaka sina investeringar.

Värdet av investeringen i obligationen halverades över de kommande två åren och Martin Curre hade underlåtit att säkerställa att värderingen och den logiska grunden till investeringen hade granskats tillräckligt noggrannt, enligt FSA.

FSA sade i ett uttalande att transaktionen gav upphov till en uppenbar intressekonflikt som Martin Currie var saktfärdig att identifiera och hantera därefter. Myndigheten säger även att det inte är en ursäkt att bristerna var ett resultat av en individuell fondförvaltares beslut?.

Martin Currie fick 30% rabatt på boten för tvisten löstes tidigt (case was settled early).

I sitt uttalande säger Martin Currie att man raporterade händelsen till FSA och SEC innan man startade en intern undersökning av fallet. Båda myndigheterna medgav att företaget samarbetat fullt ut.

Willie Watt, vd på Martin Currie sade i sitt uttalande att kunderna blivit fullt kompenseade och fått tillbaka alla arvoden.

Bild: (C) aboutpixel.de—gammelstaad

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.