Guld: Högre priser att vänta, man på längre sikt

STOCKHOLM (Direkt) Guldpriset har den senaste tiden rört sig i linje med aktiemarknaderna och valutamarkanden. Den trenden kommer att fortsätta ett tag, men på längre sikt väntar högre priser.

Det säger Nicholas Brooks, chefanalytiker vid ETF Securities, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

“De flesta största centralbankerna har sjösatt några former av kvantitativa lättnader och andra former av expansiv penningpolitik för att stötta bankerna, finansmarknaderna och tillväxten. Givet fortsatta skuldbördor och svaga finansiella system, kommer troligen denna policy ligga kvar en tid framöver” vilket kommer att stötta priserna, säger han.

En ny kraftig prisuppgång kan dock låta vänta på sig. Efter att ha stigit kraftigt under mitten av 2011 och början av 2012, med fall i slutet av 2011 och inledningen av mars 2012, har guldet handlats stilla och till synes mest följt utvecklingen på valutamarknaden och på aktiemarknaden.

“Ja, det är som att folk har rört sig till sidlinjerna vad gäller guld och inte riktigt vet vad de ska göra. Folk ser inte direkt den nästa drivkraften bakom guld, men vill inte heller sälja eftersom det fortfarande händer dåliga saker i världsekonomin”, säger han

Han bedömer att det troligen kommer att vara så ett tag till såvida inte den amerikanska ekonomin återigen bromsar in och QE3 är tillbaka på bordet igen, men
han tror ändå att den nästa stora rörelsen är upp.

“Det är bara att för närvarande finns det inte kraften att lyfta guldet till nästa nivå”, sade Nicholas Brooks.

Vidare ger han inte mycket för teorin om att guldet ska ha förlorat sin riskskyddsstatus, och påpekar att det epitetet inte riktigt passar in på samma sätt som det gör på till exempel kontanter och säkra statsobligationer.

“Bilden är mycket mer nyanserad än så. Om man verkligen tror att Spanien skulle gå under, och det skulle behöva en bailout och en ny LTRO från ECB, är det bra för guldet. Om du är någonstans i mitten när saker inte ser bra ut i Spanien, vilket du tror kommer skada riskaptiten, men att det inte går åt skogen, försvagar det bara euron. Och en svag euro är dåligt för guldet eftersom dollarn
är stark”, sade han.

Han exemplifierar med en jämförelse med andra halvan av 2008, då guldet föll 40 procent under den inledande delen av finanskrisen.

Efterfrågan i Indien, världens största konsument av guld, har den senaste tiden drabbats av att skattereformer som bland annat inkluderar högre skatt på import av guld, vilket i sin tur har lett till landsomfattande strejker bland smyckeshandlare.

Nicholas Brooks noterar att detta påverkar efterfrågan på kort sikt, men på längre sikt tror han inte att det får någon större påverkan. Skattehöjningen var bara från 2 procent till 4 procent, och den minskade efterfrågan på grund av strejken bland smyckeshandlare kommer att hämtas in nu när de återigen har öppnat butikerna.

“Vad som mer påverkar efterfrågan på guld i Indien är svagheten i rupien, som innebär att guldpriset har gått upp ganska mycket i rupietermer på kort tid. Men jag tror att det är tillfälligt och att när vi rör oss in i andra hälften av detta år kommer den efterfrågan också komma tillbaka”, säger han.

Bild: (C) VRD—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.