Grekavtal föranleder utlösande av CDS-kontrakt

STOCKHOLM (Direkt) Ett enigt International Swaps & Derivatives Association,
ISDA, har beslutat att det grekiska avtalet innebär en sådan “kredithändelse” som föranleder ett utlösande av CDS-kontrakt, kreditswappar som skyddar den som tecknat dem mot statliga konkurser.

Det skriver Bloomberg News.

En auktion kommer att äga rum i ISDA:s regi angående utestående CDS-kontrakt den 19 mars.

Enligt kommentarer i TV-kanalen CNBC är har de flesta utfärdare av CDS:er redan skyddat sig mot risken för grekisk konkurs genom andra kontrakt, och den finansiella betydelsen för de institutioner som utfärdat swapparna kommer därför att begränsas till några få miljarder euro.

Dow Jones Industrial Average sjönk från en uppgång på cirka 0,35 procent till plus 0,1 procent under de 10 minuter som följde på nyheten om ISDA:s beslut, men återhämtade sig sedan något.

Enligt ISDA uppgår utstående CDS-kontrakt till cirka 3 miljarder dollar
fördelade på 4.323 kontrakt, en summa som ska betalas ut från utfärdare till innehavare av kontrakten.

Utlösande faktor bakom ISDA:s beslut var Greklands användande av kollektiva tvångsåtgärder (CAC, collective action clauses).

Summan 3 miljarder dollar bygger på uppgifter sedan flera år tillbaka från Depository Trust and Clearance Corporation, enligt vad ISDA:s vd Robert Pickel uppgav i en intervju med CNBC på fredagkvällen.

 Bild: (C) shutterstock—isak55

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.