BRYSSEL (Direkt) Statsminister Fredrik Reinfeldt kunde på fredagen inte ge svar om Sverige ska ansluta sig till euroländernas finanspolitiska pakt.
“Men det vore märkligt att ansluta sig till ett mellanstatligt avtal skrivet för att hantera hur euron ska skötas”, sade han vid en presskonferens efter EU-toppmötet.
Läget är annorlunda för EU-länder utanför EMU med tydliga avsikter att gå med i euron, sade statsministern.
Danmark hade inledningsvis en mer positiv inställning, men hade till slut en ståndpunkt som liknade Sveriges, sade han.
Statsministern sade att han i stort höll med uttalandet från socialdemokraternas ledare Håkan Juholt om att Sverige inte kan gå med på avtalet på grund av resultatet i folkomröstningen om euromedlemskap.
Alla uteländerna utom Storbritannien sade dock vid toppmötet att de skulle överväga deltagande i den finanspolitiska pakten efter konsultationer med de nationella parlamenten. De har tid fram till EU:s vårtoppmöte den 1-2 mars att bestämma sig.
Sverige är annars positiv till att pakten stärker budgetdisciplinen. Sverige har tidigare förespråkat tidiga automatiska budgetsanktioner och uppmanat EU-länder att införa nationella regler om budgetbalans som liknar det svenska budgetramverket.
Sverige välkomnar också förstärkningen av brandväggen.
Därför var Fredrik Reinfeldt beredd att diskutera en förändring i EU-fördragets protokoll i den riktningen, om alla 27 EU-länder hade gått med på det. Men nu sade Storbritannien nej.
För att lösa skuldkrisen pekade Fredrik Reinfeldt på tre områden: Brandväggen måste stärkas, och den hade kunnat bli starkare, sade han.
Vidare måste skuldtyngda länder vidta omfattande åtgärder. Italiens nye premiärminister Mario Monti är den förste italienska ledaren som har medgett att Italien har stora strukturella problem och nu försöker åtgärda dem, sade han.
Den nya spanska regeringen, som tillträder två dagar före jul, måste använda sitt starka mandat till att driva reformer, fortsatte han.
Det tredje området enligt statsministern är tillväxtskapande strukturreformer på lång sikt i hela euroområdet.
Bild: (C) Atelier W.—Fotolia.com