- Advertisement -
- Advertisement -

UPPGIFTER OM ECB-KÖP GAV BEGRÄNSAT STÖD

- Advertisement -

STOCKHOLM (Direkt) Uppgifter om att ECB är inne och köper spanska och italienska statsobligationer pressar ned räntorna i dessa länder rejält samtidigt som det gav ett tillfälligt stöd för riskaptiten på övriga marknader nuder tidig förmiddag.

Den generella oron för världskonjunkturen och en ekonomisk inbromsning tog dock snart överhanden igen och de flesta Europabörserna vände ned efter tidigare uppgångar samtidigt som inledande ränteuppgångarna i Europa kärna gröpts ur.

På valutamarknaden försvagas dollarn mot övriga större valutor efter att Standard & Poor’s i helgen sänkt USA:s kreditbetyg. Kronan visar små förändringar mot dollarn, medan den har tappat mot euron som, åtminstone tillfälligt, gynnades av uppgifterna om ECB:s obligationsköp.

Den tyska tioårsräntan är framåt lunchtid upp 3 punkter till 2,40 procent. Svenska statsobligationsräntor sjunker däremot, med 1-8 punkter i oron. Den svenska tioårsräntan är ned 1 punkter till 2,35 procent.

Räntan på spanska och italienska statsobligationer sjunker samtidigt kraftigt, med över 70 punkter, på uppgifterna om att ECB nu börjat köpa obligationer i dessa länder. Uppgifterna om att ECB är inne på marknaderna kommer efter att centralbanken hade ett extrainkallat möte på söndagskvällen.

Även om räntorna i Spanien och Italien pressats ned på uppgifterna om ECB:s köp kvarstår farhågor för att krisen snart kan blossa upp igen eftersom inget i sak är löst och det finns stora frågetecken för vilka möjligheter ECB egentligen har att i längden kunna påverka räntorna på dessa stora obligationsmarknader.

“Det finns dem som tror att detta är den magiska lösningen, men jag är inte säker på att ECB kommer att fortsätta köpa i en omfattning som uthålligt kommer att kunna påverka marknaderna”, sade Glenn Marci, strateg vid DZ Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Makroagendan gapar rätt tom på måndagen, men Sentix-index över sentimentet bland investerare i euroområdet kom i alla fall och visade på den största nedgången i indexets historia. Sentix-index föll närmst fritt till -13,5 i augusti från +5,3 i juli och ligger därmed på den lägsta nivån sedan september 2009. Väntat enligt
Bloomberg News enkät var en betydligt mildare nedgång till +3,4.

Helgens stora händelse var att Standard & Poor’s tog det historiska beslutet att sänka USA:s kreditbetyg ett steg från AAA till AA+. Enligt S&P är den konsolideringsplan som kongressen och administrationen nyligen enats om otillräcklig för att stabilisera skulddynamiken på medellång sikt. Dessutom sätter kreditvärderingsinstitutet frågetecken för “effektiviteten, stabiliteten och förutsägbarheten” i amerikanskt politiskt beslutsfattande.

Betygssänkningen har bidragit till stegrad oro på de redan skakiga
finansmarknaderna och börserna i Asien var ned rejält under natten och vid lunchtid har alltså även de flesta Europabörser vänt ned på minus, efter att uppgifterna om ECB:s stödköp tillfälligt lyft sentimentet i den tidiga handeln.

De senaste veckorna turbulens fick finansministrarna och centralbankscheferna i G7-länderna att ha en telefonkonferens på söndagskvällen och därefter gå ut med ett uttalande om att de noterar de förnyade spänningarna på de finansiella marknaderna och åtar sig att “vidta alla nödvändiga åtgärder” för att stödja den
finansiella stabiliteten och tillväxten. Den bredare gruppen G20 kom med ett liknande uttalande.

G7 meddelade vidare att de åtar sig att “vidta koordinerade åtgärder där det behövs för att likviditet, finansiell stabilitet och ekonomisk tillväxt”.

“Dessa åtgärder, tillsammans med fortsatt finansiell disciplin kommer att skapa en långsiktig finansiell uthållighet”, skrev G7.

Marknaderna verkade alltså inte helt övertygade av uttalandena från G7 och G20, att döma av den fortsatta turbulensen.

“Marknaderna kan inte se ljuset i tunneln. Varje land måste lägga fram specifika och övertygande åtgärder, men det kommer troligen att ta ett tag”, sade Atsushu Ito, senior räntestrateg vid UBS i Tokyo, till Bloomberg News.

Den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan har sjunkit till rekordlåga 0,25 procent på den internationella osäkerheten. Den amerikanska tioårsräntan handlas oförändrat till 2,48 procent.

Mitt i den internationella dramatiken visade SEB:s boprisindikator att de
svenska hushållen nu för första gången sedan april 2009 räknar med sjunkande bostadspriser. Boprisindikatorn sjönk till -2 i augusti från +9 i juli.

Johan Javeus vis SEB konstaterar i ett marknadsbrev att boprisindikatorn nu har fallit kraftigt två månader i rad, samtidigt som utlåningen till hushållen fortsatt att bromsa in, konsumentförtroendet sjunkit och börserna varit svaga.

“Även om det för tidigt att dra några definitiva slutsatser tyder den kraftiga nedgången i hushållens sentiment och de nedpressade börserna på en ytterligare nedgång i hushållsutlåningen och att det kan vara troligt med sjunkande bostadspriser”, skriver Johan Javeus.

På valutamarknaden pressas dollarn mot övriga världsvalutor efter nedgraderingen från S&P. Euron har i sin tur fått stöd av ECB:s obligationsköp medan yenen har hämtat stöd i kraftiga asiatiska börsnedgångar under natten. Schweizerfrancen
har nått en ny rekordnivå mot den nedtryckta dollarn och även yenen går starkt i oron.

Mot euron har dollarn försvagats till 1:430 från 1:420 vid fredagens svenska stängning. Mot yenen har dollarn tappat till 77:7 från 78:5.

Kronan har sedan fredagens stängning tappat 6 öre mot euron till 9:20 och handlas i det närmaste oförändrat mot dollarn till 6:47.

Bild: forestpath—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Direkt
Direkt
Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Latest Articles

Estlander Awaiting the Black Swan

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish systematic asset manager Estlander & Partners has been in the business of providing so-called “crisis alpha” for decades through one...

Niche Opportunities in Private Credit Amid Record Dry Powder Levels

Stockholm (HedgeNordic) – The evolution of private credit as an asset class has been remarkable, attracting increasing allocations from investors. Assets under management by...

Tidan Readies Systematic Macro Launch with Linus Nilsson

Stockholm (HedgeNordic) – Stockholm-based fund boutique Tidan Capital is broadening its suite of strategies with the upcoming launch of its systematic macro initiative in...

Chelonia to Embrace Long-Biased Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite securing a spot among the top 15 best-performing Nordic hedge funds this year as a market-neutral fund, Chelonia Market Neutral...

Nykredit Hedge Funds Battle to Reverse Downtrend in Assets

Stockholm (HedgeNordic) – Despite showing improved performance, the fixed-income hedge fund trio at Nykredit Asset Management is struggling to reverse a downward trend in...

“Boring” Short Sellers Partner with Sector for Fund Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Renowned short seller Andrew Left has been quoted as saying that short sellers are becoming “a dying breed.” Despite the departure...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -