METALLER FALLER PÅ BRED FRONT

STOCKHOLM (Direkt) Metallerna handlades lägre på måndagen samtidigt som oljan visade blandade rörelser.

Vid klockan 18.05 handlades WTI-oljan ned något till 98:43 dollar samtidigt som Brentoljan uppvisade en blygsam uppgång till 119:56 dollar.

“Tillväxttakten i den globala efterfrågan fortsätter att vara en viktig okänd punkt. Sentimentet är nu att efterfrågan kan komma att växa snabbare än Opecs aptit att öka produktionen. Jag tror att verkligheten blir att Saudiarabien kommer att fortsätta höja sin produktion”, säger Christopher Bellew, mäklarchef vid Bache Commodities, till Bloomberg News.

Den ekonomiska statistik som kommit på senare tid har visat tecken på att konjunkturen inte är så stark som marknaden trott och inför denna vecka är fokus riktat mot den kinesiska statistik som väntas under tisdagen.

Analytiker är inställda på att den kinesiska industriproduktionen nu kommer att visa en dämpad tillväxttakt, även om det då handlar om en måttlig minskning, från 13,4 procent i april till 13,1 procent i maj. Detaljhandelsförsäljningen, även de data som släpps på tisdagen, väntas ligga stabil kring en ökning på 17 procent.

Majsiffran för den amerikanska detaljhandelsförsäljningen släpps också på tisdagen och väntas enligt Bloomberg News konsensus visa en halverad tillväxt till 0,3 procent.

På basmetallmarknaden i London noterades samtliga metaller ned. Kopparn hade tappat 23 dollar till 8.915 dollar per ton.

Enligt en fackrepresentant kommer samtalen mellan anställda och arbetsgivare vid chilenska koppargruvan El Teniente att återupptas under dagen för att försöka få ett slut på strejken i gruvan. Arbetarna avvisade under helgen erbjudandet om en engångsbonus på 800.000 pesos, eller 1.700 dollar.

Gruvan drivs på 40 procent av den fulla kapaciteten och ägaren Codelco har försökt anställa extraarbetare för att få upp den till 60-70 procent.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.