KINA: INFLATIONEN ÄR “TROLIGEN KRONISK” – CB-RÅDGIVARE

STOCKHOLM (Direkt) Kinas inflation kommer att vara en “big story” det kommande decenniet, och den är “troligen kronisk”.

Det sade Li Dakui, professor vid Tsinghua-universitete och rådgivare till Kinas centralbank, PBOC, på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Han sade vidare att den globala efterfrågan på kinesiska tillgångar sannolikt kommer att fortsätta att stiga. Det leder till att inflödet av “heta pengar” till Kina fortsätter, vilket i sin tur delvis förklarar den höga tillväxten i penningmängdsmåttet M2. Samtidigt pressas Kina av de stigande valutareserverna, och en stor valutareserv antyder att Kina måste fortsätta att bekämpa inflationen.

“Jag skulle hävda, som akademiker, att det finns behov av att höja räntorna”, sade Li Dakui.

Han sade också att det finns ett utbrett missnöje i Kina med landets
marknadsreformer, bland annat på grund av den ojämna inkomstfördelningen. Dessutom ökar trycket tydligt på att Kina ska öka takten i de politiska reformerna och att bekämpa korruptionen.

Li Dakui sade senare att Kina trots allt troligen inte kommer att behöva uppleva en “elakartad inflation”, inflationen kan komma att ligga i intervallet 3-5 procent de kommande tio åren. På kort sikt ser han dock att inflationen i juni kan vara högre än i maj, då KPI-inflationen var 5,5 procent.

Bild: (C) Argus — Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.