CTA

Holländsk hedgefond bland de hårdast drabbade av råvaruflykt

Stockholm (HedgeFonder.nu) –Holländska Transtrend, en trend-följande managed futures fond  / CTA som ägs av Rabobank NV, var en av de största förlorarna i förra veckans nedgång bland råvaror och tappade enligt en investerare i fonden mer än 500 miljoner USD (305 miljoner GBP) skriver Reuters i en artikel.

En anonym uppgiftslämnare inom företaget bekräftade per telefon att “fonden hade en mycket dålig vecka”, men avböjde ytterligare kommentarer.

Chefen för fonden,  ville inte omedelbart lämna några kommentarer till uttalandet.

Fondens flaggskeppsportfölj uppgående till ca 6 miljarder USD hade drabbats av en förlust på cirka 9 till 9,5 procent, enligt investeraren, som hade sett en resultatrapport.

Anställda på Transtrend som kontaktats av Reuters ifrågasatt den siffran, men avböjde att vara mer specifik och ifrågasatte inte påståendet att fonden hade drabbats av den plötsliga nedgången på råvarumarknaden.

Den stora men föga kända hedgefonden, som främst investerar i råvaruterminer och försöker hänga med på långvariga trender i marknaden, ägs av Robeco vilket är kapitalförvaltningsdelen inom Rabobank.

Oljepriset hade veckan innan fallit med nästan 13 procent, i en av de största och mest förbryllande utförsäljningar som hittills rapporterats. Råvarumarknaderna som helhet, inklusive metaller och spannmål, var ner nästan 9 procent, vilket var den största veckovisa nedgång sedan 2008.

Transtrend har haft en avkastning på i genomsnitt cirka 14 procent per år under det senaste decenniet. Handlare i marknaden säger att stora trendföljande fonder kan drabbas av plötsliga förändringar av marknadspriser, men tror att de lyckas bättre på lång sikt genom att fokusera på de underliggande trenderna.

Reuters skriver vidare att ett rekordstort fall i oljepriset blev den utlösande faktorn för stora förluster i många trendfonder, där några förlorade så mycket som 10-20 procent under en vecka, enligt flera fondförvaltare som investerar i andra hedgefonder.

En mängd andra stora råvaruinvesterare drabbades också av nedgången, även om de som behöll sina positioner fick lite respit på måndagen efter att priset på Brent råolja steg med mer än 7 USD, vilket var den näst största uppgången någonsin, avslutar Reuters i sin artikel.

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.