Blackstone går in på den nordiska fastighetsmarknaden

Göteborg (FinWire) – Blackstone Group, världens största private equity-bolag, går in på den nordiska fastighetsmarknaden. Det skriver Wall Street Journal.

Den amerikanska kapitalförvaltaren går in i Norge och resterande del av Skandinavien genom att köpa fastigheter för knappt 3 miljarder dollar. Blackstone köper också 34 procent av det norska kapitalförvaltaren Agasti Holding.

Blackstone har länge uttryckt sin vilja att öka sina investeringar i Norden på lång sikt. Regionen har starka ekonomier med relativt låg skuldsättning i förhållande till BNP jämfört med andra delar av Europa samt goda tillväxtmöjligheter.

“Vi har haft en långvarig ambition att öka vår närvaro i Norden”, säger James Seppala,
chef för europeiska förvärv på Blackstone.

Agasti Holdings aktie som är noterat på Oslobörsen steg mer än 30 procent i den tidiga handeln på onsdagen. Bolaget förvaltar en av de största fastighetsportföljerna i Norden värderad till 35 miljarder norska kronor.

Blackstone kommer att förvärva kontors- och logistikfastigheter värda 22 miljarder norska kronor, motsvarande 3 miljarder dollar, i Norge och Sverige från tio fonder som idag förvaltas av Obligo, ett dotterbolag till Agasti.

Blackstone betalar 250 miljoner norska kronor för 34 procent av Agasti. Ett nytt bolag skapas med namnet Obligo BX Holding där Agasti kommer äga 66 procent. Det nya bolaget siktar på att bli ledande på den nordiska fastighetsmarknaden.

Fastighetsförvaltningen inom Blackstone drog igång 1991 och förvaltar idag 91 miljarder dollar

Share.

About Author

Vi har en idé om att leverera nyheter inom komplementära områden till redan existerande nyhetstjänster. Områden dit tiden för de stora redaktionerna helt enkelt inte räcker till för att bevaka. Vår första tjänst är inriktad mot småbolag. Bolag som idag saknar nödvändig journalistisk bevakning. Vi skriver om bolag dit journalistens telefon aldrig ringer och aktieägarens intresse inte tillgodoses.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.