Medvind för Scientia Hedge

Stockholm (HedgeNordic) – Efter ett motigt 2014 har vinden vänt för hedgefonden Scentia Hedge. Under april noterades en uppgång på 5,56 procent vilket innebär en avkastning sedan årsskiftet på 18,87 procent.

Fonden placerar i aktier enligt Scientias så kallade Insidermodell där syftet är att följa hur insiders investerar i det egna bolaget. Utöver detta så placerar Scientia Hedge i tillgångar som har en låg samvariation med aktiemarknaden och som typiskt generar god avkastning under negativa perioder för aktier.

HedgeNordic kontaktade ansvarig förvaltare Erik Lidén (bild) för att få hans kommentarer gällande den senaste tidens utveckling för fonden.

HedgeNordic: Scientia Hedge är upp nära 20% i år, vad är det som driver avkastningen?

Erik Lidén: Fonden har en exponering mot guld- respektive oljeprisets utveckling. Särskilt oljeprisets utveckling har bidragit i år på ett positivt sätt. Utöver det så har aktiedelen som har en hävstång mot aktier med positiv trend bland insynspersonernas agerande (Insidermodellen) haft en mycket bra start på året och betydligt bättre än marknaden.

HedgeNordic: Hur ser fondens positionering ut för närvarande?

Erik Lidén: Fonden har en nettoposition i aktier på 70 procent och 20 respektive 10 procent mot guld- och oljepriset. Det är viktigt att notera att aktiedelen alltså är en nettoposition.​

HedgeNordic: Nämn några positioner som gått särskilt starkt under året.

Erik Lidén: Vi har ett par mindre innehav som har utvecklats starkt men av de större innehaven återfinns Sandvik och Volvo som har haft en fin utveckling i år.​

HedgeNordic: Vad var det som inte fungerade under fjolåret?

​Erik Lidén: Eftersom vi har en fast exponering mot guld och olja så straffades vi hårt av det havererade oljepriset. Tre av fondens största innehav hade det riktigt motigt – ett av dem var just Sandvik.

HedgeNordic: Hur ser du på marknaden just nu?

Erik Lidén: Jag har varit tydlig ett bra tag att jag tycker att svenska aktier är högt värderade och det är en analys som fortfarande gäller. Vårt synsätt att följa insynspersonerna i sina placeringar har den fördelen att man undviker de värsta minorna i en nedgångsfas. Sedan tar vi negativa positioner mot marknaden också samtidigt som guld och olja finns för att parera en rejäl nedgång.

HedgeNordic: I vilken sektor/bolag ser du särskilt hög insideraktivitet?

Erik Lidén: Just nu är trenden den att insynspersonerna säljer så några solklara köpsektorer finns inte. Generellt sett är aktiviteten hög men sentimentet negativt, en signal om att börsen står inför en lite tuffare period framöver.​

Bild: (c) Björn Andersson

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.