Fondspararna flyr räntefonder

Göteborg (FinWire) – Fondspararna har agerat snabbt efter Riksbankens beslut att sänka räntan till minus och försäljningen av räntefonder har ökat kraftigt. Fondhandeln har veckan efter beskedet stigit med 17 procent, jämfört med veckan före. Tidigare har spararna under flera månader köpt räntefonder men flödet har nu vänt till det omvända, skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg i ett blogginlägg.

För just räntefonder har handeln den senaste veckan ökat med 22 procent. Handeln i aktiefonder har samtidigt ökat 9 procent och investerarna har framför allt tryckt på köpknappen och köpen av aktiefonder är upp 69 procent.

Främst säljer spararna de fonder som tappar direkt av minusräntan; korta ränte- och penningmarknadsfonder, skriver Hemberg.

– Det mer rutinerade spararna sålde mest. Storleken per affär ökar från 32.000 kronor till 52.000 kronor. Det är en häftig förändring på 63 procent jämfört med veckan innan. De mindre erfarna kan dröja flera månader och kvartal, fortsätter han i blogginlägget.

Enligt Hemberg rör sig kapitalet till Stockholmsbörsen och efter minusräntan har antalet Sverigefonder på topplistan över mest köpta fonder fördubblats till 4 av 10.

– Stimulanser och svagare krona torde stötta svenska exportbolag. Och tilltron till ekonomin gör fondköpen större. Affärerna ökar 39 procent till 18.200 kr per affär, skriver Hemberg.

Share.

About Author

Vi har en idé om att leverera nyheter inom komplementära områden till redan existerande nyhetstjänster. Områden dit tiden för de stora redaktionerna helt enkelt inte räcker till för att bevaka. Vår första tjänst är inriktad mot småbolag. Bolag som idag saknar nödvändig journalistisk bevakning. Vi skriver om bolag dit journalistens telefon aldrig ringer och aktieägarens intresse inte tillgodoses.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.