- Advertisement -
- Advertisement -

Grand Haven – när värde är viktigare än volatilitet

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

London (HedgeNordic.com) – Grand Haven Capitals absolutavkastning på över 108% för 2013 är en avundsvärd prestation men den har ett pris: volatilitet. Den koncentrerade portföljen med en ’deep value’ strategi är inte lättsmält för alla investerare.

Dr.  Gregory Kenausis, som förvaltar firmans två fonder tillsammans med Petter Fjellstad, en norrman, håller med om att fonden inte passar alla men säger samtidigt att strategin har en inneboende volatilitiet i.o.m att det handlar om aktier med låg likviditet, små- och medelstora bolag som inte är populära för tillfället och menar att det är just volatiliteten som ger upphov till felprissättningar på aktier och som därmed skapar investeringstillfällen. ”Volatilitet är ett dåligt mått på långsiktig risk. Den verkliga risken är företagens prestationsförmåga och inte hur aktiepriset rör sig kortsiktigt. Och även om investerare förstår detta rent intellektuellt så säger magkänslan att strategin är riskfylld,” sa Kenausi och tillade att det är värt att påminna om att volatilitet inte är detsamma som risk. Han insisterar t.om att detta är en lågrisk-strategi om man har rätt tidsram.

Grand Haven Capital har två long/short aktiefonder: Grand Haven Capital Neutral Fund och Grand Haven Capital Fund. Fonderna har exakt samma positioner men den neutrala fonden har även ett annat element, nämnligen en kort position i en lämplig ETF i en storlek som neutraliserar den betaviktade marknadsrisken. Den överavkastning som Grand Haven Capital Fund har gentemot den neutrala fonden är ren aktie beta.

Grand Havens track record har varit hackig p.g.a strategin i en risk på/risk av miljön som funnits på de finansiella marknaderna de senaste åren. Detta har lett till att Kenausis och hans team ville hitta sätt att sänka volatiliteten, eftersom de inte vill ha volatilitet för sakens skull, vilket Kenausis betonar. Sedan i början på 2012 har teamet haft en kort bok på 20% till 30% där man noggrant använder sig av Kenausis matematik i en VIX-baserd hedge position, som fungerat väl hittills. ”Det här borde göra det möjligt för oss att prestera bättre även i en nedåtgående marknad. Jag måste medge att 2013 var en överraskning för mig. Jag visste att vår långa bok lätt kunde fördubblas men jag trodde att de volatilitetsdämpande åtgärderna skulle påverka avkastningsmöjligheterna och att vi kanske skulle tappa mer i vår korta bok, men det skedde inte,” säger han.

Kenausis och Fjellstad har ca 10 kärnpositioner som utgör 2/3 av portföljens värde, vilket tenderar att vara det som driver avkastningen, vilket även skedde under 2013. Den korta boken ökade avkastningen också, samtidigt som den VIX-baserade hedgingen sänkte volatiliteten. Den korta boken skiljer sig från den långa på så sätt att den tenderar att vara mer diversifierad, mindre i storlek och mer likvid.

Ett typiskt aktieexempel som fungerat väl för fonder, och som visar Kenausis och Fjellstads tankesätt, är Eniro, ett svensk företag som fokuserar på sök och kontaktjänster i flera länder. ”Det här sågs som Gula Sidorna och vem använder det? Det är en död affärsverksamhet. Men Eniro hade utvecklat sin online servis och det gick bra men ingen brydde sig. Aktien handlades på 2x free cash flow. Ingenting speciellt hände med affärsverksamheten men nu handlas aktien 10x free cash flow. Vi köpte den runt SEK7-8 medan den nu handlas för runt SEK60,” förklarde Kenausis.

Han sade att det här är ett typiskt scenario där ett bra företag men en stabil affärsverksamhet är undervärderad och helt plötsligt vaknar marknaden, vilket är tilfället för investerare som Grand Haven att tjäna pengar. Kenausis menar att en del av problemet är en uppfattningsfråga och flockmentaliteten.

Dessutom erbjuder sektorn för små- och medelstora bolag mer möjligheter att upptäcka stjärnor för att aktierna är inte analyserade i samma utsträckning som större bolag, och lider av marknadens ’uppfattningsproblem’.

Ett annat exempel är dock Nokia, som är en av de mest analyserade aktierna i världen. ”Analytikernas konsensus var att mobiltelefonenheten var värd minus 8bn USD men Microsoft köpte bolaget för nästan 7bn USD vilket visar att uppfattningen pekade helt fel,” sa Kenausis.

Det är ingen tillfällighet att båda exemplena är Nordiska. Förvaltarna känner dessa marknader väl och anser att möjligheterna är större i norra Europa och transparens problemen som finns i Sydeuropa inte existerar.

Få har modet att följa en Warren Buffet-liknande strategi och även de som säger att det gör det håller oftast inte fast vid det, för det är svårt att gå emot strömmen. Grand Haven Capital är kanske en av få undantag då förvaltarna köper vad det ser som starka företag och äger dem i flera år. Några av de bästa köpen gjorde de under kreditkrisens värsta dagar.

Att äga aktierna i flera år liknar mer en private equity-fond, och är ganska ovanligt bland long/short fonder. En annan likhet till private equity är förvaltarna även engagerar sig aktivt med ledningen i företagen de inveseterar i. ”Vi är inte aktivistinvesterare, istället erbjuder vi ledningen råd vid tillfällen,” sa Kenausis.

Dr. Gregory Kenausis, Grand Haven Capital winning the HedgeNordic Performance Award
Dr. Gregory Kenausis, Grand Haven Capital winning the HedgeNordic Performance Award

Vid andra tillfällen har man gått ihop med andra aktieägare vid ett uppköpserbjudande för att få ett högre pris, vilket också fungerat, påpekade Kenausis.

Typiska investerare för Grand Haven är HNWI och family offices men institutionella investerare, som Temaske och universitetsstiftelser från MIT och Yale, visar allt större intresse. ”Institutionella investerare fördrar den marknadsneutrala fonden då de vill ha ett alternativ till sin aktieexponering,” sa Kenausis.

Blickar man framåt, med de volatilitetdämpande åtgärdena på plats och den marknadsneutrala fonden för investerare som vill ha en jämnare resa, kan förvaltarna avkasta över 100% igen. Kenausis sa att efter 2009, då man också avkastade över 100%, trodde han inte det men 2013 visade att han hade fel.

Hittills i år har fonden avkastat 15% vilket är bättre än både Dow Jones STOXX och MSCI Small Cap Index.

”Historiskt sätt har vi inte haft fel många gånger vad det gäller det fundamentala, utan det är bara en fråga om tidpunkt, avslutade Kenausis.

Bild: (c) McIek—shutterstock.com(c) Niklas Åkesson for HedgeNordic

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Latest Articles

Leadership Changes at AMF

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish occupational pension fund AMF is set for a leadership change, appointing its head of asset management, Tomas Flodén, as the...

Ridge Capital Expands Team After Hitting €100 Million Milestone

Stockholm (HedgeNordic) – With its unconventional high-yield bond strategy now exceeding €100 million in assets under management, Ridge Capital is expanding its portfolio management...

“7 Years, Niller, Then You Know a Thing or Two”

Stockholm (HedgeNordic) – There is a Danish saying that goes, “7 years, Niller, then you know a thing or two,” suggesting that seven years...

Brobacke Gains 7.6% in Early July, Predicts Continued Bull Market

Stockholm (HedgeNordic) – After a relatively flat first half of 2024, marked by noticeable month-over-month volatility, discretionary macro fund Brobacke Global Allokering advanced 7.6...

Kristofer Barrett Back to Managing Tech Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Kristofer Barrett, the former portfolio manager of the multi-billion-dollar Swedbank Robur Technology fund, has returned to managing a technology-focused equity fund....

Tidan’s Resurgence Amid Markets Needing a Touch of Magic

Stockholm (HedgeNordic) – In late 2021, Michael Falken and his team at Tidan Capital launched a hedge fund employing a capital structure relative value...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -