Hedgefondstrategier drabbades negativt av Ukrainakrisen

Stockholm (HedgeNordic.com) – Lyxors hedgefondindex slutade mars månad med en nedgång på 0,9%, avkastningen under det första kvartalet var dock positiv med en uppgång på 0,5%. De flesta strategier noterade nedgångar under månaden, till undantagen hörde kreditstrategier (+1,1%) och global macro fonder (+0,6%).

Enligt Lyxor var mars svårnavigerad på grund av tre ledande omvärldsfaktorer; Ukraina, Kina och FOMC. Efter en positivt start på månaden påverkades de flesta hedgefondförvaltare negativt av svängningarna i riskaptit. Market timing strategier led de största förlusterna medan fundamental stock-picking och top-down strategier överpresterade.

Long/short equity strategier uppvisade stor dispersion i avkastning och var kontra intuitiva i det att long-bias fonder överavkastade variable bias. Regionala och tematiska faktorer förklarade skillnaderna i avkastning.

Efter en stark start fångades händelsedrivna strategier också upp av den stigande riskaversionen; merger arbitrage och special situation förlorade båda 1.3%.

För CTAs var det slagiga marknadsklimatet förödande där mer långsiktiga modeller fortsatte att blöda med en nedgång på 2,1%, kortsiktiga strategier var ned 1,9%.

Global macro strategier var starka efter att positionerat sig rätt för omprissättningar i US dollarn och räntor efter att FOMC varit mer högaktig än väntat.

Kredit spreadar vidgades under månaden men var relativt immuna mot den stigande riskaversionen – åtminstone utanför Europa. Long/Short Credit strategier hade starkast avkastning under mars med en uppgång på 1,1%.

 

Bild: (c) isak55—shutterstock.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.