- Advertisement -
- Advertisement -

SAC Capitals rekorduppgörelse med SEC godkänd – betalar 602 miljoner USD

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – HedgeFonder.nu har tidigare rapporterat om den amerikanska hedgefondförvaltaren SAC Capital Advisor, som stämts av myndigheterna för omfattande insiderhandel i sina fonder. Ett flertal processer pågår med olika inblandande i förvaltarskandalen, där bland annat en svensk har varit delaktig.

Nu har SAC’s rekordstora uppgörelse på 602 miljoner USD med U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) i stämningen om insidertrading, godkänts av en federal domare, som dock gjorde reservationer i sitt domslut beroende på ett kommande beslut i amerikanska hovrätten i en process mellan SEC och Citigroup Inc. Det rapporterar Bloomberg.

Den amerikanska distriktsdomaren Victor Marrero på Manhattan godkände uppgörelsen, men sa att det är beroende av kommande domslut i U.S. Court of Appeals i New York i Citigroup-ärendet, gällande huruvida åtalade i SEC-ärenden kan vara tillåtna att varken erkänna eller förneka skuld i samband med sådana uppgörelser.

Marrero uttryckte sin oro för sådana bestämmelser som de i SAC-uppgörelsen, i samband med en hearing den 28 mars. I domslutet, som publicerades igår, uttryckte domaren Marrero sin skepsis för beslutet att låta SAC, baserad i Stamford, Connecticut, slippa erkänna sig skyldig till anklagelserna.

“Det är både bakvänt och olämpligt att de tilltalade i dessa SEC-processer accepterar uppgörelser på över 600 miljoner USD som skulle kosta en bråkdel av det, låt säga 1 miljon USD, att processa, medan man samtidigt avstår från att erkänna sig skyldiga till anklagelserna,” sade Marrero.

I Citigroup-fallet kritiserade U.S. District-domaren Jed Rakoff på Manhattan SECs policy att tillåta tilltalade att slippa undan myndighetens anklagelser utan att erkänna några felaktigheter. Han beslutade att Citigroups uppgörelse på 285 miljoner USD med SEC inte kunde godkännas på grund av att uppgörelsen inte var i allmänhetens intresse. Högre instans dit domslutet har överklagats hörde argumenten i fallet i februari. Domstolen har inte meddelat när man kommer att fälla avgörande.

Den villkorade uppgörelsen som godkänts av Marrero skulle lösa SECs anklagelser om att SAC Capital och deras enhet CR Intrinsic Investors LLC tjänade pengar på otillåten information om en Alzheimer-medicin, som tagits emot av en tidigare portföljförvaltare, Mathew Martoma. Det är SECs största uppgörelse gällande anklagelser om insiderhandel.

Åklagarna hävdar att Martoma delade med sig av insiderinformationen rörande läkemedlet med SACs grundare Steven A. Cohen, vilket hjälpte SAC att tjäna 276 miljoner USD i otillåtna vinster, samt förluster som kunde undvikas i handel i aktier i Elan Corp och Wyeth LLC. Cohen, som inte har åtalats eller stämts, har förnekat att några felaktigheter skett. Martoma har förklarat sig icke skyldig.

Den 28 mars godkände U.S. District-domaren Harold Baer en uppgörelse på 14 miljoner USD mellan en annan av SACs enheter, Sigma Capital, och SEC utan att hålla någon förhandling i frågan. Sigma-uppgörelsen härrör från ett fall som involverar svenske Jon Horvath, f.d. teknologianalytiker inom SAC Capital som erkände sig skyldig till att ha fört vidare icke publik information till sina portföljförvaltare. SEC påstår att Horvaths uppgifter gjorde att fonden tjänade mer än 6,4 miljoner USD i vinster och uteblivna förluster.

 

Bild: (c) shutterstock—Nagy Bagoly Arpad

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

The Value of Short Selling for Symmetry

Stockholm (HedgeNordic) – Stock-picking hedge fund Symmetry Invest has achieved a net-of-fees annualized return of 18 percent since its inception just over 11 years...

Month in Review – June 2024

Stockholm (HedgeNordic) – Despite June marking the end of a long streak of consecutive positive months, the Nordic hedge fund industry still achieved its...

New Equity Managers Join Borea to Bolster Fund Offerings

Stockholm (HedgeNordic) – Following the acquisition of a majority stake by Frendegruppen – a consortium of Norwegian independent banks, Borea Asset Management is strengthening...

Obligo Raises Final €75 Million for PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Obigo Investment Management has announced the final close of its infrastructure-oriented private equity fund, Obligo Nordic Climate Impact Fund (ONCIF), raising...

RFP: Irish Investor in Search of Tail Risk Mitigation

Stockholm (HedgeNordic) – An Irish institutional investor seeks an overlay manager or managed options strategies to mitigate tail risk in its €2.5 billion fund-of-funds...

Cevian on Buying Spree, Discloses 5% Stake in Smith & Nephew

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has disclosed a five percent stake in UK medical device manufacturer Smith & Nephew, signaling intentions...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -