Dopade marknader fortsätter uppåt

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Trots bekymren i Europa och det fiskala stupet i USA, fortsätter risktillgångarna sin uppåtgående resa.

I Italien har Pier Luigi Bersani, Vänsteralliansens ledare som fick flest röster i parlamentsvalet, sagt att han tänker bilda regering utan stöd av Högeralliansen med Silvio Berlusconi eller Femstjärnerörelsen med Beppe Grillo i spetsen. Enligt honom är en allians med Berlusconi “orealistisk”. Det italienska valets stora vinnare, komikern Beppe Grillo, tror inte att det låsta läget går att lösa. Han spår en italiensk kollaps inom ett halvår och vill nu förhandla om villkoren för landets enorma statsskuld.
Ratingsföretaget Fitch nedgraderade Italiens långfristiga kreditbetyg från A- till BBB+ med negativa utsikter på grund av det osäkra läget i landet och att en svag regering inte kan reagera snabbt på den kommande krisen.

I Tyskland börjar industrin visa ovanlig svaghet där orderingången till industrin sjönk 1,9 procent i januari jämfört med en väntad uppgång på 0,6 procent.
Både England och den europeiska centralbanken lämnade sina styrräntor oförändrade i veckan. ECB-chefen, Mario Draghi, var som vanligt ute och deklarerade att han ser en snar stabilisering i euroområdet under första halvåret 2013. Samtidigt är han oroad över den mycket höga arbetslösheten i euroområdet och kallade det en tragedi. I Frankrike ökade arbetslösheten till 10,6 procent under sista kvartalet 2012, vilket var den högsta nivån sedan 1999.

USA går dock från klarhet till klarhet med arbetsmarknaden. Sysselsättningen i landet ökade betydligt mer än väntat i februari. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn steg med 236 000 personer mot en väntad ökning med 165 000 personer. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 7,7 procent från 7,9 procent i januari. Det återstår att se hur de nedskärningar som började träda i kraft den 1 mars kommer att påverka sysselsättningsstatistiken framöver. Orderingången till industrin föll dock med 2,0 procent i januari. Samtidigt minskade produktiviteten med 1,9 procent i årstakt under fjärde kvartalet.

I Kina har man börjat strama åt utlåningsreglerna för att kyla av fastighetsmarknaden. Det innebär att i vissa städer har man höjt kontantkravet och räntorna för en persons andra bolån. Landets utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 15,2 miljarder i februari, vilket kraftigt översteg förväntningar som låg på ett underskott på 6,9 miljarder dollar. Samtidigt ökar inflationen snabbt. I februari var den 3,2 procent och ökade från 2,0 procent i januari.

Ständiga löften om eviga stödköp och trycket från kvantitativa lättnader från centralbankerna i främst USA, EMU och Japan har lagt ett osynligt golv under börskurserna, vilket driver aktiemarknaderna vidare uppåt. Frågan är vad som händer när dessa enorma stimulansåtgärder ska stoppas eller vända riktning. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp 1,8 procent och Stockholmsbörsen var uppe med 1,3 procent under veckan. Även råvaror hade uppgångar och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) slutade veckan med en uppgång på 1,0 procent.

Räntorna klättrade också under veckan. Den amerikanska 10-årsräntan steg 20 punkter till 2,05 procent och den svenska motsvarigheten gick upp med 13 punkter till 2,01 procent. På valutamarknaden stärktes kronan mot såväl dollar som euro. Amerikanska dollarn sjönk 0,4 procent till 6,41 kronor och euron backade med 0,6 procent till 8,33 kronor under veckan.

Share.

About Author

Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.