- Advertisement -
- Advertisement -

Dopade marknader fortsätter uppåt

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Trots bekymren i Europa och det fiskala stupet i USA, fortsätter risktillgångarna sin uppåtgående resa.

I Italien har Pier Luigi Bersani, Vänsteralliansens ledare som fick flest röster i parlamentsvalet, sagt att han tänker bilda regering utan stöd av Högeralliansen med Silvio Berlusconi eller Femstjärnerörelsen med Beppe Grillo i spetsen. Enligt honom är en allians med Berlusconi “orealistisk”. Det italienska valets stora vinnare, komikern Beppe Grillo, tror inte att det låsta läget går att lösa. Han spår en italiensk kollaps inom ett halvår och vill nu förhandla om villkoren för landets enorma statsskuld.
Ratingsföretaget Fitch nedgraderade Italiens långfristiga kreditbetyg från A- till BBB+ med negativa utsikter på grund av det osäkra läget i landet och att en svag regering inte kan reagera snabbt på den kommande krisen.

I Tyskland börjar industrin visa ovanlig svaghet där orderingången till industrin sjönk 1,9 procent i januari jämfört med en väntad uppgång på 0,6 procent.
Både England och den europeiska centralbanken lämnade sina styrräntor oförändrade i veckan. ECB-chefen, Mario Draghi, var som vanligt ute och deklarerade att han ser en snar stabilisering i euroområdet under första halvåret 2013. Samtidigt är han oroad över den mycket höga arbetslösheten i euroområdet och kallade det en tragedi. I Frankrike ökade arbetslösheten till 10,6 procent under sista kvartalet 2012, vilket var den högsta nivån sedan 1999.

USA går dock från klarhet till klarhet med arbetsmarknaden. Sysselsättningen i landet ökade betydligt mer än väntat i februari. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn steg med 236 000 personer mot en väntad ökning med 165 000 personer. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 7,7 procent från 7,9 procent i januari. Det återstår att se hur de nedskärningar som började träda i kraft den 1 mars kommer att påverka sysselsättningsstatistiken framöver. Orderingången till industrin föll dock med 2,0 procent i januari. Samtidigt minskade produktiviteten med 1,9 procent i årstakt under fjärde kvartalet.

I Kina har man börjat strama åt utlåningsreglerna för att kyla av fastighetsmarknaden. Det innebär att i vissa städer har man höjt kontantkravet och räntorna för en persons andra bolån. Landets utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 15,2 miljarder i februari, vilket kraftigt översteg förväntningar som låg på ett underskott på 6,9 miljarder dollar. Samtidigt ökar inflationen snabbt. I februari var den 3,2 procent och ökade från 2,0 procent i januari.

Ständiga löften om eviga stödköp och trycket från kvantitativa lättnader från centralbankerna i främst USA, EMU och Japan har lagt ett osynligt golv under börskurserna, vilket driver aktiemarknaderna vidare uppåt. Frågan är vad som händer när dessa enorma stimulansåtgärder ska stoppas eller vända riktning. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp 1,8 procent och Stockholmsbörsen var uppe med 1,3 procent under veckan. Även råvaror hade uppgångar och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) slutade veckan med en uppgång på 1,0 procent.

Räntorna klättrade också under veckan. Den amerikanska 10-årsräntan steg 20 punkter till 2,05 procent och den svenska motsvarigheten gick upp med 13 punkter till 2,01 procent. På valutamarknaden stärktes kronan mot såväl dollar som euro. Amerikanska dollarn sjönk 0,4 procent till 6,41 kronor och euron backade med 0,6 procent till 8,33 kronor under veckan.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -