Blandade signaler och trötta marknader i februari

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Nu har vi temporärt klarat av det heta fiskala stupet. De automatiska nedskärningarna har börjat träda i kraft från den 1 mars efter att den amerikanska senaten röstade emot demokraternas förslag på skattehöjningar. Barack Obama har nu givit order om budgetnedskärningar på 85 miljarder dollar. Enligt Obama är effekterna från budgetnedskärningarna så djupa och långtgående att det inte finns någon möjlighet för att landet ska undvika en allvarlig ekonomisk skada. Någon domedag kommer de dock inte att orsaka menar han. Marknaderna har reagerat med en gäspning så här långt.

Skälet till den starka marknadsutvecklingen stavas centralbanker. De har lovat att med hjälp av stödköp och kvantitativa lättnader hålla marknaderna uppe till vilket pris som helst och så här långt har de lyckats väl. FED-chefen, Ben Bernanke, höll sitt tal inför kongressen och försvarade centralbankens tillgångsköp och sa att det bidrar till tillväxten utan att skapa risker för inflation och/eller tillgångsbubblor. Hur det går ihop i hans värld tål att reflektera över. Samtidigt sa han att Federal Reserve kan komma att behålla de tidigare köpta obligationer till förfallodagen som en del i sin strategi för att avsluta sina penningpolitiska lättnader. Den amerikanska börsen steg kraftigt två dagar i rad efter hans uttalanden och raderade den nedgång som orsakades till följd av det italienska valet i början av veckan.

Och det italienska valresultatet blev allt annat än väntat efter att Berlusconi fick en stor andel av missnöjda italienarnas röster. Pier Luigi Bersani, ledare för Demokratiska partiet, har fått en majoritet i underhuset. Men det är överhuset som har blivit herrelös och ingen verkar vilja samarbeta med någon där. Det man före valet trodde, var att Pier Luigi Bersani och Mario Monti tillsammans skulle kunna bilda en majoritet, vilket inte är fallet längre. Det var det värsta tänkbara utfallet ur marknadens synvinkel. Då det inte finns någon allians med majoritet i överhuset, har det skapats ett politiskt dödläge i landet för närvarande.

Italien har inte det lätt just nu med en ekonomi som krympte ihop med 2,4 procent under 2012 och en rekordhög arbetslöshet på 11,7 procent, vilket var den högsta nivån sedan mätningarna började 1992. Även arbetslösheten för hela EMU-området uppgick till höga 11,9 procent under januari.

Under veckan kom den del siffror över länders inköpschefsindex som visade att Kina och USA håller sig fortsatt över 50-strecket medan Japan, Spanien, Storbritannien och hela EMU-området befinner sig under 50 som indikerar avmattning i ekonomin. I Storbritannien och Spanien sjönk dessutom BNP med 0,3 respektive 0,8 procent under fjärde kvartalet, medan USA:s tillväxt reviderades upp till 0,1 procent under sista kvartalet.

Börserna har visat en allmän tendens till trötthet, vilket man kunde notera i rörelserna under februari. Det var enbart vissa enskilda länder som klarade sig bra, bland annat Stockholmsbörsen. Det globala aktieindexet MSCI All Country World sjönk med 0,2 procent medan Stockholmsbörsen gick upp med hela 3,4 procent under månaden. Stockholmsbörsen har varit en av de starkaste börserna hittills i år. Med den höga risk som denna marknad har drabbar en framtida nedgång på världens börser denna marknad ganska kraftigt. Råvaror hade en svag februari och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) backade med 4,0 procent under månaden.

Räntorna sjönk under februari. Den amerikanska 10-årsräntan sjönk 10 punkter till 1,88 procent och den svenska motsvarigheten backade också 10 punkter till 1,89 procent under månaden. På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot kronan. Amerikanska dollarn steg 1,8 procent till 6,46 kronor medan euron backade med 2,3 procent till 8,44 kronor under månaden.

Bild: (c) shutterstock—Terrance Emerson

Share.

About Author

Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.