- Advertisement -
- Advertisement -

Även Cypern räddades från konkurs

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter många veckor med uppgångar på aktiemarknaderna gav de flesta börser vika och backade den senaste veckan. Om detta är början på någon större sättning eller en paus i uppgången får framtiden utvisa. För att uppgången ska fortsätta krävs det dock att det kommer in nya och mycket positiva siffror som kan stödja de galopperande börskurserna.

Veckans stora händelse var problematiken i Cypern och frågan om hur man skulle göra för att få stöd från EU/IMF så att landet skulle slippa hamna på obestånd. Första förslaget om att ta ut skatt på bankdepositioner som villkor för stödpaket från EU och IMF röstades ned av parlamentet. Likaså nobbade ryssarna förslaget med en högre skatt på 20-30 procent av rysk inlåning i cypriotiska banker mot att ryssar skulle få ett aktieägande i Cyperns framtida nationella gasbolag och att ryska investerare skulle ges styrelsekontroll vid cypriotiska banker.

Efter långa förhandlingar och många turer fram och tillbaka kom man till slut överens om att Cypern ska få 10 miljarder euro i stöd mot att problembanken, Laiki Bank, läggs ned och att Bank of Cyprus rekonstrueras, vilket innebär att aktieägarna kommer att förlora sina pengar. Utöver detta tas det ut en engångsskatt på 20 procent på insättningar över 100 000 euro i Bank of Cyprus och en fyraprocentig engångsskatt tas ut på motsvarande summor hos andra cypriotiska banker. Vidare ska en “solidaritetsfond” med statliga tillgångar skapas. Fonden ska utgöra grunden för nyemission av statsobligationer. Samtidigt röstade parlamentet ja till att ge myndigheter rätt att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar när bankerna öppnar igen.

I onsdags meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserv att banken fortsatt lämnar styrräntan oförändrad i intervallet 0,0-0,25 procent och att man kommer att fortsätta med sina kvantitativa lättnader på 85 miljarder dollar per månad. Fed-kommittén fastslog dessutom att en återgång till måttlig ekonomisk tillväxt har skett. Den komponent som FED noggrant bevakar är arbetslösheten och så länge arbetsmarknaden inte förbättras “substantiellt” kommer kommittén att fortsätta köpa statspapper och bolånepapper tills en sådan förbättring har uppnåtts.
Tyska institutionella investerare och analytiker blev mer optimistiska i mars jämfört med föregående månad. Sentimentindex över förväntningarna om framtida tillväxten steg till 48,5 i mars jämfört med 48,2 i februari. Men IFO-indexet som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland sjönk i mars jämfört med februari och hamnade under förväntningarna som var en fortsatt uppgång för indexet.

Det kom en rad preliminära inköpschefsindex under veckan. I Kina ökade det till 51,7 i mars från 50,4 i februari. Även i USA steg snabbestimatet till 54,9 i mars från 54,3 i februari. I euroområdet var det dock annat ljud i skällan. I Frankrike låg indexet kvar på 49,3 medan i Tyskland sjönk det under 50-gränsen till 48,9 i mars. För hela EMU gick indexet ner till 46,5 i mars jämfört med 47,9 föregående månad. I samtliga fall hade analytiker räknat med uppgångar i indexet.

Efter en längre tid av oavbruten uppgång vände börskurserna ned under förra veckan. Det globala aktieindexet MSCI All Country World backade 1,1 procent och Stockholmsbörsen sjönk 1,8 procent. Råvaror hade också nedgångar under veckan och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) backade med 0,9 procent.

Räntenedgången fortsatt i veckan och såväl den amerikanska som den svenska tioårsräntan sjönk. Den amerikanska backade med 6 punkter till 1,93 procent och den svenska med 7 punkter till 1,88 procent. På valutamarknaden tappade kronan mot både dollar och euro. Amerikanska dollarn steg med 1,7 procent till 6,49 kronor och euron gick upp med 1,0 procent till 8,44 kronor.

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...