- Advertisement -
- Advertisement -

Även Cypern räddades från konkurs

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter många veckor med uppgångar på aktiemarknaderna gav de flesta börser vika och backade den senaste veckan. Om detta är början på någon större sättning eller en paus i uppgången får framtiden utvisa. För att uppgången ska fortsätta krävs det dock att det kommer in nya och mycket positiva siffror som kan stödja de galopperande börskurserna.

Veckans stora händelse var problematiken i Cypern och frågan om hur man skulle göra för att få stöd från EU/IMF så att landet skulle slippa hamna på obestånd. Första förslaget om att ta ut skatt på bankdepositioner som villkor för stödpaket från EU och IMF röstades ned av parlamentet. Likaså nobbade ryssarna förslaget med en högre skatt på 20-30 procent av rysk inlåning i cypriotiska banker mot att ryssar skulle få ett aktieägande i Cyperns framtida nationella gasbolag och att ryska investerare skulle ges styrelsekontroll vid cypriotiska banker.

Efter långa förhandlingar och många turer fram och tillbaka kom man till slut överens om att Cypern ska få 10 miljarder euro i stöd mot att problembanken, Laiki Bank, läggs ned och att Bank of Cyprus rekonstrueras, vilket innebär att aktieägarna kommer att förlora sina pengar. Utöver detta tas det ut en engångsskatt på 20 procent på insättningar över 100 000 euro i Bank of Cyprus och en fyraprocentig engångsskatt tas ut på motsvarande summor hos andra cypriotiska banker. Vidare ska en “solidaritetsfond” med statliga tillgångar skapas. Fonden ska utgöra grunden för nyemission av statsobligationer. Samtidigt röstade parlamentet ja till att ge myndigheter rätt att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar när bankerna öppnar igen.

I onsdags meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserv att banken fortsatt lämnar styrräntan oförändrad i intervallet 0,0-0,25 procent och att man kommer att fortsätta med sina kvantitativa lättnader på 85 miljarder dollar per månad. Fed-kommittén fastslog dessutom att en återgång till måttlig ekonomisk tillväxt har skett. Den komponent som FED noggrant bevakar är arbetslösheten och så länge arbetsmarknaden inte förbättras “substantiellt” kommer kommittén att fortsätta köpa statspapper och bolånepapper tills en sådan förbättring har uppnåtts.
Tyska institutionella investerare och analytiker blev mer optimistiska i mars jämfört med föregående månad. Sentimentindex över förväntningarna om framtida tillväxten steg till 48,5 i mars jämfört med 48,2 i februari. Men IFO-indexet som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland sjönk i mars jämfört med februari och hamnade under förväntningarna som var en fortsatt uppgång för indexet.

Det kom en rad preliminära inköpschefsindex under veckan. I Kina ökade det till 51,7 i mars från 50,4 i februari. Även i USA steg snabbestimatet till 54,9 i mars från 54,3 i februari. I euroområdet var det dock annat ljud i skällan. I Frankrike låg indexet kvar på 49,3 medan i Tyskland sjönk det under 50-gränsen till 48,9 i mars. För hela EMU gick indexet ner till 46,5 i mars jämfört med 47,9 föregående månad. I samtliga fall hade analytiker räknat med uppgångar i indexet.

Efter en längre tid av oavbruten uppgång vände börskurserna ned under förra veckan. Det globala aktieindexet MSCI All Country World backade 1,1 procent och Stockholmsbörsen sjönk 1,8 procent. Råvaror hade också nedgångar under veckan och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) backade med 0,9 procent.

Räntenedgången fortsatt i veckan och såväl den amerikanska som den svenska tioårsräntan sjönk. Den amerikanska backade med 6 punkter till 1,93 procent och den svenska med 7 punkter till 1,88 procent. På valutamarknaden tappade kronan mot både dollar och euro. Amerikanska dollarn steg med 1,7 procent till 6,49 kronor och euron gick upp med 1,0 procent till 8,44 kronor.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

ISEC Can Offer the RAIF

Stockholm (HedgeNordic) – ISEC Services, a Swedish firm offering third-party management company services, can provide the increasingly popular Luxembourg fund structure, the Reserved Alternative...

Nowo and QQM Pave the Way for Real Estate Investing

Stockholm (HedgeNordic) – A Swedish property development company is forging a partnership with fintech firm Nowonomics and its wholly-owned asset management arm, QQM Fund...

Atlant’s Stability “Runs Like a Clock”

Stockholm (HedgeNordic) – In the ever-changing hedge fund landscape with a constant flow of launches and closures, some long-running hedge funds keep getting more...

Visio Siilo to Cease Operations Amid Erratic Dislocations

Stockholm (HedgeNordic) – After an extensive career spanning both allocator and fund manager roles, Mikael Simonsen joined Visio Asset Management in late 2021 to...

The Foundation of the Energy Transition: Industrial Commodities

By Bentley Atteberry, CEO, CIO, Director of Metals – Myst Capital: The world is in the early stages of one of the largest economic...

No Piecemeal Solution for Transition Towards Sustainable Food

Agricultural products have a more profound impact on people’s lives than other commodities, as they form the basis for our food. At the moment,...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -