Japan: Regeringen lanserar nytt stimulanspaket

STOCKHOLM (Direkt) Den japanska regeringen beslutade på fredagen om ett stimulanspaket omfattande 10.300 miljarder yen för att stärka återhämtningen, rapporterar Bloomberg News.

Det är den nyvalde premiärministern Shinzo Abes första policyinitiativ för att stärka tillväxten och bekämpa deflationen.

I stimulanspaketet ska 3.800 miljarder yen gå till förebyggnad av och återuppbyggnad efter katastrofer, medan 3.100 miljarder yen ska gå direkt till att stimulera privata investeringar och andra åtgärder, enligt ett regeringsuttalande. 3.100 miljarder yen ska användas till att stärka kommunernas ekonomier, hälsovård, barnomsorg och andra åtgärder. I paketet ingår även överväganden av åtgärder för att stabilisera valutamarknaden genom att använda ett särskilt konto i landets valutareserv.

De totala stimulanserna beräknas bli 20.200 miljarder yen inkluderat lokala och privata bidrag. Utifrån denna summa beräknas stimulanspaketet öka BNP med 2 procent och skapa 600.000 jobb. Det mesta av den ekonomiska inverkan kommer att börja märkas från och med det nya budgetåret den 1 april.

Shinzo Abe sade vid en pressträff på fredagen att stimulanspaketet visar på ett klart åtagande om att få till stånd en “ekonomisk revitalisering”. En finanspolitisk omstrukturering är inte möjlig utan en stark ekonomi. Han uppmanade även Bank of Japan att vidta djärva åtgärder för att bekämpa deflationen och den starka yenen.

Regeringen kommer att sammanställa en extrabudget på 13.100 miljarder yen för att betala för stimulanspaketet.

Bild: (c) Gina-Sanders—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.