- Advertisement -
- Advertisement -

Det fiskala stupet spökar

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Veckorna går med rask fart och vi närmar oss alltmer det så kallade fiskala stupet som automatiskt träder i kraft vid årsskiftet. Det senaste som hänt där är att President Obama har gått med på att sänka kravet på nya skatteintäkter till 1 400 miljarder dollar de närmaste tio åren, vilket är 200 miljarder mer än han tidigare krävt. Samtidigt går det rykten om att republikanerna är beredda på att överväga ytterligare skatteintäkter än de 800 miljarder dollar som man redan föreslagit under förutsättning att Vita huset går med på större utgiftsnedskärningar.

Federal Reserve annonserade att de kommer att stödköpa statspapper för 45 miljarder dollar per månad från januari då ”Operation Twist” avslutas. Samtidigt sa FED att de sannolikt kommer att hålla styrräntan nära noll så länge arbetslösheten stannar över 6,5 procent. För övrigt berättade Ben Bernanke på en presskonferens att FED inte har tillräckliga verktyg för att möta de fulla effekterna av det fiskala stupet.

Samtidigt fortsätter trenden med positiv statistik från den amerikanska ekonomin. Antalet sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med ytterligare 29 000 till 343 000 personer under vecka 49 och industriproduktionen steg 1,1 procent i november jämfört med månaden före. Trots en ökad aktivitet sjönk inflationen i november med 0,3 procent jämfört med oktober och till en årstakt på 1,8 procent.

I Kina ökade industriproduktionen med 10,1 i november jämfört med förra året och det preliminära inköpschefsindexet steg till 50,9 i december, vilket var den högsta nivån på 14 månader.

Europa fortsätter att visa svaghet. Industriproduktionen sjönk i Frankrike under oktober med 0,7 procent jämfört med föregående månad och tappade 3,6 procent på årsbasis. I Italien sjönk BNP med hela 2,4 procent under tredje kvartalet jämfört med ett år sedan. Något som i veckan skrämde livet ur den italienska aktiemarknaden och fick marknadsräntorna att kraftigt stiga var premiärminister Mario Montis besked om avgång och att Silvio Berlusconi tillkännagav att han avser att ställa upp i det kommande nyvalet.

Det var också en del positiva nyheter i Europa. En undersökning från ZEW Center for European Economic Research bland analytiker och investerare visade att tyska institutionella investerare och analytiker blev mer optimistiska i sin bedömning av de ekonomiska utsikterna i Tyskland i december. Eurozonens preliminära inköpschefsindex steg till 47,3 i december från 46,5 i november.

Grekland kan nu andas ett tag då såväl eurogruppen som IMF har givit sitt godkännande för nästa delutbetalning av ett stödlån på 34 miljarder euro till landet.

Börserna var lite uppe i vecka. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 0,6 procent under veckan medan Stockholmsbörsen var oförändrad. Även Råvaror vände upp under veckan och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ökade med 0,7 procent.

Såväl de amerikankanska som de svenska långräntorna hade uppgångar i veckan. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp med 8 punkter till 1,70 procent och den svenska motsvarigheten avancerade 6 punkter till 1,49 procent. På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot den svenska kronan. Amerikanska dollarn backade med 0,1 procent till 6,68 kronor medan euron avancerade hela 1,8 procent till 8,79 kronor.

Bild: (c) shutterstock—DeoSum

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

DBi Pioneers Cost-Efficient Access to CTA Performance

Stockholm (HedgeNordic) – Trend-following CTAs or managed futures vehicles are often seen as effective diversifiers within investment portfolios, exhibiting limited correlation to equity and...

Swiss Bank Eyes Global Equities Through Quant and Options Overlay Funds

Stockholm (HedgeNordic) – A Swiss private bank is seeking to allocate a minimum of €20 million to a fund specializing in global equities through...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -