- Advertisement -
- Advertisement -

En händelserik sensommar

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Det har varit en händelserik sensommar och höst i år på världens finansiella marknader med uppåtpekande börskurser de senaste månaderna. Och det är i princip centralbankerna som har satt tonen för utvecklingen under denna period. Såväl ECB som Federal Reserve och Bank of Japan har varit ute och dopat marknaderna på olika sätt. Det har skett antingen genom kraftigt stödjande uttalanden eller genomförande av penningpolitiska åtgärder.

Trots den goda utvecklingen för världens börser på sistone finns det fortfarande en del orosmoment kvar som stör investerarna. Ett av dessa är, hör och häpna, Grekland som tydligen kommer att ha svårt att leva upp till sina löften om reformer och har begärt mer tid av EU. EU verkar dock vara med på noterna att ge Grekland mer tid att genomföra sina finanspolitiska reformer. Grekland självt vill ha två år till på sig för att kunna möta kraven från de internationella långivarna. Hur länge Grekland kan dra ut på tiden och hur länge är EU villigt att spela det spelet återstår dock att se.

Samtidigt börjar sanningens ögonblick att infinna sig för Spanien också. Landet verkar vara nära att be om ett nödlån, vilket kan öppna vägen för stödköp från ECB. Kreditvärderingsinstituten har å sin sida öka pressen på landet. Moody’s bekräftade förra veckan Spaniens kreditbetyg på Baa3, med negativa utsikter och Standard & Poor’s sänkte det långfristiga kreditbetyget för elva spanska banker efter att de nyligen sänkte kreditbetyget för staten till BBB-.

Det har också kommit in en del positiva tongångar från olika delar av världen på sistone. I Europa visade ZEW-undersökningen att tyska institutionella investerare och analytiker blev mindre pessimistiska i sin bedömning av de ekonomiska utsikterna.

I USA ökade konsumenternas förtroende under den gångna veckan och detaljhandelns försäljning steg med 1,1 september i förhållande till månaden före. Även landets husbyggare var positivare i oktober och statistiken visade att bostadsbyggandet i landet steg kraftigt (+15 procent)i september jämfört med månaden före.

Kina som agerat draglok för världsekonomin har börjat visa svaghetstecken på sistone. Den kinesiska ekonomin växte med 7,4 procent mätt under tredje kvartalet. Det är ett högt tal i sig men det är nu sjunde kvartalet i rad som tillväxen minskar i landet. Regeringens eget mål för 2012 är en tillväxt på 7,5 procent.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

DBi Pioneers Cost-Efficient Access to CTA Performance

Stockholm (HedgeNordic) – Trend-following CTAs or managed futures vehicles are often seen as effective diversifiers within investment portfolios, exhibiting limited correlation to equity and...

Swiss Bank Eyes Global Equities Through Quant and Options Overlay Funds

Stockholm (HedgeNordic) – A Swiss private bank is seeking to allocate a minimum of €20 million to a fund specializing in global equities through...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -