Antal noteringar sjönk även 3 KV,stitje i Europa

STOCKHOLM (Direkt) Antalet börsnoteringar runt om i världen fortsätter att sjunka. Det tredje kvartalet ser ut att summeras till 165 listningar, en nedgång med 43 procent från motsvarande period i fjol. Även i förhållande till andra kvartalet i år är nedgången markant.

Det framgår av Ernst & Youngs rapport Global IPO Update.

Kapitalmässigt är inte nedgången lika brant. Introduktionerna under det tredje kvartalet hade ett sammanlagt värde om 24,1 miljarder dollar, en minskning med 16 procent från i fjol. Noterbart är att erbjudandet i samband med Japan Airlines börsnotering drog in 8,5 miljarder dollar, alltså hela 35 procent av totalsumman under årets tredje kvartal.

Trots en nedgång fortsätter de asiatiska börserna att dominera i statistiken och drygt 100, eller cirka 60 procent, av transaktionerna under det tredje kvartalet gjordes i Asien. Kina stod ensamt för 35 procent och aktiviteten i Singapore och Malaysia uppges också vara god.

Den europeiska noteringslusten är fortsatt hämmad av svåra ekonomiska förutsättningar, konstaterar Ernst & Young. Europa stod i det tredje kvartalet för bara 2 procent av det kapital som introduktionerna globalt sett drog in. Noterbart är Polen stod för cirka hälften av de 23 europeiska introduktioner som gjordes under perioden.

De 23 noteringarna i USA innebar en viss ökning från tredje kvartalet i fjol.

Ernst & Young skriver att flera större introduktioner väntas i slutet av 2012 och revision- och konsultfirman tror att antalet kommer att öka under första
delen av 2013.

Bild: (c) aboutpixel.de—-Thomas-Pieruschek

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.