Världen håller andan

Stockholm (HedegFonder.nu) – Förra veckan blev en lugn andhämtningspaus från den kraftiga nedgång som pågått under en tid nu. Frågan är om det här är lugnet före stormen eller om det är lugnet före stormen! Själv tror jag att det är lugnet före stormen. Det alla, inklusive investerarna och politikerna, officiellt går och väntar på är resultatet av det grekiska omvalet, vilket oavsett utfallet, kommer att skapa kaos och oreda.

Statistikflödet har fortsatt i ominskad takt med blandade resultat. Kina verkar ha gått in i en betydligt lägre tillväxttakt, vilket borde anses som ett lyckat resultat till följd av den kinesiska regeringens ansträngningar att kyla ned ekonomin. Problemet är nog att man lyckades kyla ner ekonomin lite för mycket och nu är man tvingad att vidta åtgärder för att stimulera ekonomin igen. Med vilka medel man tänker göra det, återstår dock att se. Men det är löftet till marknaden, vilket dels var skälet till den något bättre utvecklingen för världens börser förra veckan.

Inköpschefsindex för industrisektorn i Kina fortsatte sin nedåtgående trend och sjönk till 48,7 i maj från 49,3 månaden före, enligt snabbestimatet från HSBC.

I USA var det övervägande positiva signaler som kom ut under den gångna veckan och även om inköpschefsindex sjönk från 56,0 i april till 53,9 i maj, är det fortfarande en bit över 50-nivån som markerarar expansion i ekonomin.

Försäljningen av befintliga bostäder steg med 3,4 procent i april, mot väntade 2,9 procent. Även de amerikanska konsumenterna var positivare och det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 79,3 i april jämfört med 76,4 i mars.

I Europa är inköpscheferna inte lika glada som i USA. I Frankrike sjönk indexet till 44,4 i maj, i Tyskland till 45,0 och för hela EMU sjönk indexet till 45,9 från 46,7 föregående månad. Även IFO-indexet som mäter klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 106,9 i maj, jämfört med oreviderade 109,9 föregående månad.

Som jag nämnt tidigare börjar inflationen öka i olika länder och regioner. Senast var det siffror från Storbritannien som visade en inflationstakt på 3,0 procent i april. Inflationen är något som jag tycker att man ska hålla ett öga på framöver.

Det var mestadels uppgångar för världens aktiemarkander under den gångna veckan. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 0,7 procent och Stockholmsbörsen klättrade med 2,9 procent. Råvaror fortsatte däremot nedåt. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) sjönk med 1,4 procent under veckan.

Räntorna ökade försiktigt till följd av utvecklingen på aktiemarknaden. Både den amerikanska- och svenska 10-årsräntan gick upp med 2 punkter till 1,75 respektive 1,44 procent.

På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatt håll mot svenska kronan. Den amerikanska dollarn gick upp med 0,5 procent till 7,18 kronor medan euron tappade 1,6 procent till 8,98 kronor och hamnade återigen under 9-kronorsstrecket.

Share.

About Author

Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Comments are closed.