Reinfeldt är mycket kritisk mot förslaget om euroobligationer

STOCKHOLM (Direkt) Statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket kritisk mot förslaget om euroobligationer eftersom det skulle belöna ett felaktigt beteende och straffa de länder som har skött sig.

Det sade han till journalister efter EU-nämndens möte på onsdagen.

Han sade att euroobligationer handlar om att pressa ihop räntorna i Europa.

“Jag tycker det är ett väldigt märkligt sätt att belöna dem som har skött sig med en högre ränta samtidigt som de som inte gjort det får lägre räntor”, sade han.

Statsministern varnade för att lägre räntor riskerar att sätta fart på osunda investeringar och bygga upp bubblor som kan leda till problem.

Fredrik Reinfeldt förespråkar i stället fler frihandelsavtal och underlättad handel med länder som går bra samt en ökad tjänstehandel inom EU. Detta skulle lägga en mycket bättre grund för tillväxt, enligt honom.

Statsministern är också skeptisk till så kallade projektobligationer.
Europaparlamentet har enats om ett pilotprojekt 2012-2013 för
projektobligationer där 230 miljoner euro från EU-budgeten ska användas för att locka privata investerare till infrastrukturprojekt.

“Vi är mycket skeptiska till detta och att det är oklart vad det ska användas till. I Europa har vi för det mesta välfungerande finansiella marknader som kan möjliggöra lån av olika slag. Här är ju med risken att man försöker ansätta stater eller fördela risk på ett sätt som inte tillräckligt tydligt presenterat”, sade Fredrik Reinfeldt.

Han sade också att den svenska regeringen är beredd att diskutera att skjuta till mer pengar till EIB, men att det först måste klargöras vad dessa pengar ska användas till.

Statsministern sade att han räknar med ett öppet och bra samtal vid kvällens arbetsmiddag med EU:s ledare och att han gärna talar om de svenska reformer som har genomförts.

Bild: (c) shutterstock—Karpova Alisa

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.