Island: Centralbank höjer styrräntan till 5,5%

STOCKHOLM (Direkt) Islands centralbank höjde på onsdagen styrräntan med 50 punkter till 5,50 procent.

Det rapporterar Bloomberg News.

Styrräntan ändrades senast den 21 mars, då den höjdes med 25 punkter till 5,00 procent.

Centralbanken skriver i ett uttalande att nya prognoser bekräftar att återhämtningen i den isländska ekonomin fortsätter och att den är brett baserad.

“Inhemsk efterfrågan är ganska stark, arbetsmarknaden och bostadsmarknaden visar tydliga tecken på återhämtning. De finansiella förhållandena i den privata sektorn fortsätter att förbättras”, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Centralbanken noterar samtidigt att inflationsutsikterna har försämrats jämfört med i föregående prognos, i februari, delvis på grund av en svagare kronkurs.

Centralbanken bedömer också att det kommer bli “nödvändigt att fortsätta att dra tillbaka den nuvarande graden av monetär ackommodation i takt med att återhämtningen fortsätter och andelen lediga resurser minskar”.

I vilken takt penningpolitiken ska “normaliseras” kommer att avgöras
inflationsutvecklingen.

“Om inflationen inte avtar de kommande månaderna kommer det, allt annat lika, bli nödvändigt att höja den nominella räntan ytterligare för att säkra att inflationen återvänder mot målet”, skriver centralbanken.

Bild: (C) shutterstock — Miroslaw Dziadkowiec

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.