S&P: Sänker kreditbetyg för stödfonden EFSF till AA+

STOCKHOLM (Direkt) Standard & Poor´s, S&P, sänkte på måndagskvällen det långfristiga kreditbetyget för euroområdets tillfälliga stödfond EFSF från AAA till AA+. Utsikterna för det nya betyget beskrivs som “under utveckling”(developing).

Det framgår av ett pressmeddelande.

S&P hänvisar betygsåtgärden till att två av länderna som garanterar fonden, Frankrike och Österrike, fick sina kreditbetyg sänkta från AAA till AA+ på fredagen. Enligt S&P stöds därmed inte EFSF:s åtaganden inte till fullo av garantier från länder med AAA-betyg eller av värdepapper med AAA-betyg.

Betyget för EFSF kortfristiga upplåning lämnas samtidigt oförändrat på A-1+.

Beträffande utsikterna för EFSF:s kreditbetyg beskriver S&P dem som “under utveckling” (developing).

“Det speglar att vi kan höja EFSF:s långfristiga rating till AAA om vi ser att ytterligare kreditförstärkningar sätts på plats, men också en sannolikhet för att vi kan sänka ratingen ytterligare om vi drar slutsatsen att kreditvärdigheten för EFSF:s medlemmar sannolikt skulle sänkas ytterligare de kommande två åren”, skriver S&P.

Bild: (c) Atelier W.—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.