EU-TOPPMÖTE DISKUTERAR OLJEEMBARGO IRAN

STOCKHOLM (Direkt) Frankrike och Storbritannien kommer att använda sig av EU-toppmötet denna vecka för att bland annat förespråka ett heltäckande oljeembargo mot Iran.

Det skrev Financial Times på måndagskvällen med hänvisning till diplomatkällor.

Enligt Financial Times uppgifter, som kommer från brittiska och franska
diplomater, är Grekland, som får cirka 25-30 procent av sin olja från Iran, det enda landets som höjer röster mot ett oljeembargo. Samtidigt tror diplomaterna att de invändningarna kommer att övervinnas till utrikesministrarnas januarimöte.

Samtidigt drar sig medlemsstaterna för att skapa ytterligare press på Grekland under en tid där ekonomin redan befinner sig i en svår kris.

“Under de nästa veckorna måste vi hjälpa Grekland att hitta alternativa
utbudskällor. Men vi tror att andra källor kan hittas och det heltäckande
sanktionspaketet kommer sannolikt att undertecknas”, sade en diplomat.

En del oljeanalytiker, samt beslutsfattare i Iran, har höjt röster om att landet vid sanktioner kommer att skifta exporten till exempelvis Kina, Indien och Sydkorea. Men det ifrågasätter de europeiska regeringarna.

“Vår bedömning är att Iran kommer att få väldigt svårt att hitta andra köpare. Kina tar redan 22 procent av den totala oljeimporten från Iran. Att öka procentsatsen av olja från iranierna – med den potentiella instabiliteten som finns kring Iran – skulle därför vara väldigt farligt för kineserna”, sade en diplomat till tidningen.

Bild: (C) Alterfalter—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.