EUROKRIS ÖKAR RÄNTERISK I SVERIGE OCH NORGE

STOCKHOLM (Direkt) Den intensifierade skuldkrisen i euroområdet och ECB:s
räntesänkning på torsdagen har ökat risken för att räntenivåerna i Sverige och Norge kommer att förbli för låga för länge, vilket kan leda till fortsatta husprisökningar och överhettning i privata efterfrågan.

Det skriver Fitch Ratings i en rapport på torsdagen.

Fitch konstaterar att läget, om det blir bestående, kan bli negativt för de båda länderna, men starka statsfinanser, kloka finanspolitiska regelverk och välkapitaliserade och välreglerade banksystem innebär att ländernas AAA-betyg, med stabila utsikter, inte är hotade.

Fitch noterar att Sverige och Norge är små, öppna ekonomier och därmed känsliga för utvecklingen i euroområdet. I oktober indikerade såväl Riksbanken som Norges Bank att ett misslyckande i hanteringen av eurokrisen skulle påverka deras penningpolitik. Båda centralbankerna måste också beakta risken för att valutorna apprecieras, och den effekt det kan få på exporten, om de höjer räntan ytterligare.

Bild: (C) 3drenderings—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.