- Advertisement -
- Advertisement -

Fallgropar

- Advertisement -

(tradingportalen.com | Edvard Wachowski) – I denna artikel skall jag behandla alla olika misstag en spekulant kan göra!

I denna rådande björnmarknad är det extra viktigt då det är i björnmarknader som agnarna sållas från vetet! I en tjurmarknad märks det ofta inte att någon gör dåliga affärer på grund av till exempel hög belåning eller tjurskallighet, men i en björnmarknad uppdagas allt!

För det första så hoppas jag att ni läste min artikel om att snitta ner sig, då den nog har kommit väl till pass, vilket var meningen. Då allmänheten så gott som alltid är fullinvesterad på börsen får de sina pappersvinster utraderade ännu snabbare när en björnmarknad kommer genom att snitta ner sig.

Väldigt få klarar av att realisera sina pappersvinster på grund av till exempel girighet eller skatteskäl, men vinsterna var ju dock aldrig reella ändå; De fanns bara på pappret. Som om det inte var nog så dras de till de aktier som har sjunkit mycket och klarar sällan av att köpa något som gör nya högstanoteringar. Vad är då egentligen kriteriet för att en aktie skall gå upp? -Jo, nya högstanoteringar!

Den senaste tiden har jag hört många klaga på utvecklingen på börsen. Många känner sig vilsna och undrar om det verkligen är så bra att investera på lång sikt när börsen beter sig som den gör. Detta är egentligen bara ett symptom på att inte ha en plan och inte ha gjort hemläxan. Att inte ha en plan är som att segla utan roder och centerbord.

En plan tvingar dig att vara konsekvent och gör att du inte kan använda dig av efterkonstruktioner som att intala dig att bu borde hålla ut ”bara lite till” till exempel. Så nu sitter du där, och skall hålla ut ”bara lite till”. Vad händer då? Jo, aktien går ner 10% till direkt, och du säger till dig själv; -”Jag borde ha sålt den igår, bara den går upp lite säljer jag”.

Efter detta händer en av två saker: Antingen går aktien dit pepparn växer direkt, eller upp i en liten rekyl. Om den går upp lite brukar de flesta dock ändra ”den plan de aldrig hade” igen och intala sig själva: ”Den går ju så bra nu att jag behåller lite till”. I enstaka fall så klarar man sig, men har då fått blodad tand på att vada igenom minfält med ögonbindel vilket bara leder till att det är en tidsfråga innan en katastrof sker.

Om du hade gjort hemläxan vet du om att det kan ta 30 år eller mer att få tillbaka pengarna, och då pratar vi om överlevande bolag! (se nedan)

I vilket fall som helst har marknaden skördat ytterligare ett offer, och du är slut som artist!
I mitt fall ville jag alltid se till att kunna vara kvar i loppet, och då kan man inte förlora särskilt mycket! Längdriktig överlevnad kommer först. Sedan kommer stadiga vinster och sist överlägsna vinster!

Som exempel på hur viktigt det är att ha en nedskriven plan, pröva att föreställa dig en hand hålla ett svart klot inför din ”imaginära tv-skärm” eller inre öga. Om du är otränad märker du efter någon minut att det är väldigt svårt att bibehålla en ren bild utan att andra tankar tränger sig på eller försöker förvränga bilden! Efter att du har gjort detta får du en aning om hur svårt det är att komma ihåg en utförlig aktieplan för dina åtta stycken aktier!

Detta uppmärksammar ytterligare en fallgrop som spekulanten kan hamna i; nämligen att de flesta försöker överlista marknaden. Jag säger inte att det inte är omöjligt, men i längden är det det. Tillslut kommer marknaden att slita dig sönder och samman eller göra att du får en hjärtattack! Om du gillar att tänka bör du lägga tid åt att förbättra ditt system på kvällen än att försöka överlista marknaden på dagen! Att överlista marknaden är dessutom väldigt tilltalande för ens ego. Om du någon gång har gjort allting rätt, så vet du vad jag menar.

Din uppfattning är att du var smart, men det kan lika gärna vara så att du hade tur. Nästa gång du har en förlust så kommer du antingen att klandra dig mycket hårt eller att tänka ”Jag har rätt”, trots att du har fel. Detta är dock inte en bransch där du kan ljuga för dig själv; Dina konton talar alltid sanning, och graferna ljuger aldrig! (Detta är ytterligare en stor fördel med ett grafiskt tillvägagångssätt!)

Vi kan jämföra med hur det är i arbetslivet med det i tradingsammanhang kända ”juristexemplet”: En duktig jurist har jobbat med en klients mål i fyra månader, men kvällen innan rättegången stannar han uppe sent med sin flickvän. Dagen efter är han inte riktigt på topp och förlorar målet. Han kommer dock alltid att kunna förklara sig med någon slags vit lögn gentemot sin klient, som att han är mycket ledsen men gjorde allt han verkligen kunde.

Om han skulle vara ärlig skulle han istället säga någonting i stil med – ”Jag är ledsen att jag klantade mig. Jag förlorade målet på grund av att jag stannade uppe sent med flickvännen. Här får du dina pengar tillbaka.” I verkligheten händer dock något sådant ytterst sällan och han skulle alltid kunna hitta på någon ursäkt för att komma undan, men på marknaden går det inte, så det är viktigt att du är ärlig mot dig själv, och helst anspråkslös och utan ego. Bäst är om du ser trading som en rörelse eller företag/ arbete, med bestämda rutiner och klara regler!

Om du inte är ärlig mot dig själv kommer du tillslut bli tvungen att ta den ultimata förlusten när alla de skelett som är intryckta i garderoben rasar ut. Min teori om varför människor beter sig på detta sätt leder oss till ytterligare en fallgrop: Det emotionella spelet.

Trading kan vara lönande finansiellt, men ett minussummespel emotionellt, och folk gillar generellt inte det som är obehagligt, vad det än är, så de skjuter upp det. Jag kan ta ett exempel från min egen handel: En aktie som jag låg blankad i med mycket god vinst gick plötsligt upp extremt mycket.

Vad som en gång var en god vinst är nu en ”liten” förlust, och dessutom har positionsstorleken för aktien ökat med mer än det dubbla på grund av uppgången och min utgångsnivå är bara några tick från att nås och tvingar mig att vara på helspänn. Mirakulöst så vänder dock aktien under dagen och slutar lika mycket ned åt mitt håll som den var upp!

Det finns dock inget på hela jorden som kan ta bort den där negativa känslan. Jag har dock blivit avsevärt mycket bättre på det då det enda man egentligen skall bekymra sig om i sådana lägen är hur väl man exekverar reglerna. Resten är bortom min kontroll, och det kommer statistiskt sätt att hända igen ändå, så det är bara att vänja sig. Det finns egentligen bara en sak som kan göra mig förbannad numera, och det är ”misstag” eller ”backoffice errors”, så som att datorn hänger sig en minut innan öppning så man inte hinner starta reservdatorn.

Ytterligare en villfarelse som många som investerar på lång sikt gör är att upprepa mantrat ”börsen går alltid upp på sikt” Det stämmer faktiskt, men tänk på den meningen en gång till. ”BÖRSEN går alltid upp på sikt” behöver inte betyda att bolagen som finns just nu som ingår i index kommer gå upp på sikt.

Dow Jones indexkomponenter har ändrats väldigt många gånger under åren, senast under finanskrisen då AIG, Citigroup och GM åkte ut. Fråga den som ägde någon av dessa komponenter om börsen alltid går upp på sikt! Nej, sanningen är den att börsen tenderar att klara sig på sikt, men företagen kommer och går. Sven Hagströmer brukar till exempel säga till mig att ”alla aktier går mot noll”. Jag är dock inte lika dyster!

Det är ändå positivt att börsen historiskt sett är så seglivad som den är; även internet lär vara seglivat som ju är en militär uppfinning designad att fungera även om många viktiga knutpunkter slås ut!

Som sammanfattning kan man säga att du har stor chans att överleva och frodas på marknaderna och du ser det som ett jobb. Inse att detta med att tjäna pengar mestadels kommer inifrån dig själv och att det är bara du själv som lägger hinder för dig. Om du vill handla efter eget huvud, se till att kunna skita taggtråd i takt med Chuck Norris, annars använd system.

Gör allt nödvändigt förarbete och för guds skull se till att ha en plan, och handla bara när du måste, inte när du vill! Se också till att ha realistiska förväntningar, och håll ditt engagemang på en jämn nivå, för detta är en gnet-bransch.

Uthållighet vinner! Gör all nödvändig statistik så du kan handla med tillförsikt och lita på vad du ser. Var dock beredd at vända på en femöring direkt, när du har fel, för det kommer du ha, ofta!

Gör du detta kan du hädanefter stolt kalla dig för trader! Kurs i teknisk analys.

 

Bild: (C) Alexey-Klementiev—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -