STARK YEN MÅSTE TAS ITU MED SÅ SNART SOM MÖJL

STOCKHOLM (Direkt) Den starka yenkursen måste tas itu med så snart som möjligt och Japan kommer att arbeta tillsammans med andra länder rörande valutafrågor.

Det sade Japans nye premiärminister Yoshihiko Noda vid en presskonferens på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Reuters sade premiärministern att den starka yenen redan påverkar den japanska industrin negativt, men att man även måste se till fördelarna med en stark yen. Han sade att de måste hantera Japans finanskris och förhindra att landets industri gröps ur på grund av den starka yenen.

Yoshihiko Noda sade att det inte finns någon tid att förlora när det gäller finanspolitiska reformer, men att man måste vara realistisk beträffande hur de ska kunna uppnås. Beträffande finansieringen av återuppbyggnaden måste man ta hänsyn till tillståndet i ekonomin.

Han sade även att förhållandet mellan USA och Japan behöver fördjupas.

Premiärministern sade också att regeringen kommer att prioritera uppbyggnaden efter jordbävningen och att topprioritet måste ges till att hejda kärnkraftskatastrofen. Detta måste de olika departementen samarbeta kring.

Yoshihiko Noda sade att han vill återstarta kärnkraftsanläggningarna när säkerheten har kontrollerats, men att det vore alltför sent att vänta till nästa april. Samtidigt sade han att det kommer bli svårt att bygga nya kärnkraftsanläggningar.

Han sade att det inte finns några planer på att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Bild: (C) Gina Sanders—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.