NORGES BANK: 14 AV 15 SPÅR OFÖRÄNDRAD RÄNTA

STOCKHOLM (Direkt) Analytikerna är i princip eniga om att Norges Bank kommer att hålla styrräntan oförändrad vid det penningpolitiska mötet den 21 september.

Det framgår av en enkät som nyhetsbyrån TDN Finans har sammanställt.

14 av 15 tillfrågade ekonomer tror att Norges Bank kommer att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent, medan en räknar med en sänkning med 0,25 procentenheter till 2,00 procent.

Trots fortsatt stark inhemsk ekonomi tror de flesta nu att den internationella oron kommer att få Norges Bank att ligga still en bra bit in på 2012. Flera ekonomer påpekar samtidigt att sannolikheten för en räntesänkning avtog när kronkursen kom ned igen föregående vecka.

Jan Andreassen i Terra Gruppen tror dock på en räntesänkning med 0,25 procentenheter nu och tror att räntan kan sänkas till 1,50 procent före årsskiftet. DnB Nor Markets tror att Norges Bank kan komma att överväga en sänkning nu, men ändå landa i oförändrad ränta.

Norges Bank kommer med en ny penningpolitisk rapport först i oktober, men Björn-Roger Wilhelmsen på First Securities utesluter inte att det ändå kan komma en justerad räntebana efter onsdagens möte.

“Eftersom mycket har förändrats sedan i juni kan det bli så att centralbanken presenterar en mindre rapport, kanske en uppdaterad ränteprognos. Om de inte gör det kanske de ändå är mer konkreta vad gäller ränteutsikterna än vad som är normalt mellan de penningpolitiska rapporterna. Alla vet ju att prognoserna från juni är föråldrade”, säger Björn-Roger Wilhelmsen.

Flera andra ekonomer tror också att det kan komma tydliga indikationer om att centralbanken ser framför sig en flackare ränteutveckling nu än vad räntebanan från juni indikerar.

“De kommer att säga att det fortsatt är stor osäkerhet därute. Det vi vet är att räntorna utomlands kommer att vara låga mycket längre än man tidigare har trott, och det kommer också att bli lägre tillväxt internationellt. Därigenom kommer den internationella utvecklingen att påverka räntesättningen i Norge genom två kanaler och dra ned räntebanan”, säger Frank Jullum på Fokus Bank.

Han framhåller samtidigt att den norska ekonomin hittills har varit lite påverkad av oron i världsekonomin.

“Det blir intressant att höra vad Norges Bank säger om inflationen som har varit väldigt volatil den senaste tiden”, säger Frank Jullum.

Erlend Lödemel på Arctic Securities säger att han inte väntar sig några räntehöjningar i Norge förrän situationen i Europa har klarnat. Skuldkrisen väntas bestå året ut och det blir därför ingen räntehöjning förrän efter nyår.

Norges Bank meddelar sitt räntebeslut klockan 14.00 den 21 september.

 

Bild: (C) laguna35—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.