- Advertisement -
- Advertisement -

Intervju med systematiska FX-förvaltaren Finansium

- Advertisement -

Stockholm (www.HedgeFonder.nu) – Henrik Ekenberg började arbeta på ett system för handel med aktier år 2000, men år 2008, i vågorna av Lehmans kollaps, blev det fullt fokus på att ytterligare utveckla modellen för handeln på valutamarknaderna.

I maj 2011 började Finansium förvalta sin s.k. G7-modell, som bara följer valutor bland de största ekonomierna i världen, som namnet antyder. Deras historiska resultat, baseras på simulerad handel och handel med egna pengar sen februari 2010 (d.v.s. verkligt förvaltningsresultat) visar ett resultat på +123%. Vi hade tillfälle att träffa Henrik i Stockholm och här är vad han hade att säga:

HedgeFonder.nu: Vad är så annorlunda med att handla valutor jämfört med aktier eller andra finansiella instrument?

Henrik Ekenberg (Bild): Framförallt så har valutor inte problemet som tex aktier har när marknaden går in i en nedåtgående trend. Med valutahandel kan vi ta del av både upp och ner trender.

HedgeFonder.nu: Du fokuserar på den stora G7-valutorna, varför?

Henrik Ekenberg: Den matematiska modellen vi använder tillämpar sig bra på handel med de större G7 valutorna. Modellen fungerar även på mindre valutapar men får sämre resultat eftersom spreaden – växelkursen- är sämre i de mindre valutorna.

HedgeFonder.nu: Låt oss titta in i er ”blackbox”: hur fungerar den?

Henrik Ekenberg: Modellen vi använder är som du skriver en “Blackbox” för allmänheten. Vad jag kan berätta är att vi handlar från Måndag 00:00 till Fredag 20:00. Handel pågår även under många av de helgdagar som vi har om de infaller på en vardag. Vi handlar med alla G7 valutorna och systemet letar efter “micro trends” på marknaden. Vår trading är 99% automatiskt. Finansium påverkar aldrig själva handeln men kan stänga av öppnande av nya poster under mycket osäkra timmar. Sedan Februari 2010 har vi gjort detta vid ett tillfälle, under en kort period då USA förlorade sin AAA rating.

HedgeFonder.nu: Skulle du stänga en position, eller minska positionen för att ta hem en vinst och rebalansera? Eller låter du positioner med vinst ligga kvar tills du stoppas ut när trenden vänder?

Henrik Ekenberg: När vi når önskad vinst stänger vi positionerna. I snitt stänger vi en position under ca 5 timmar, men några av våra positioner kan ligga kvar upp till ett halvt år.

Idag finns dina strategier tillgängliga via s.k. Managed Accounts, hur ser dina planer ut och vad är dina tankar kring att göra om det till en fondstruktur?

Idag jobbar vi på att hitta partner för att öppna fonder baserade på våra olika modeller, v1 & v2. Eftersom ca 50% av våra kunder finns utanför Sverige vet vi inte idag om det blir en eller flera partner som vi kommer att jobba med.

HedgeFonder.nu: Vilken roll skulle du säga att en ren valutaförvaltning har i en traditionell portfölj med en stor andel aktier och räntebärande värdepapper, blandat med lite fastigheter och bra fonder-av-hedgefonder?

Henrik Ekenberg: Ren valutaförvaltning som vi utför är ett attraktivt alternativ och komplement till de mer vanligt omskrivna förvaltningsformerna. Speciellt i tider som dessa när det är en generell finansiell oro, då valutaförvaltning inte lider av en nedåtgående trend. Vill dock poängtera att handel med valuta i sig är en högriskprodukt och bör endast användas på en del av sitt sparande.

HedgeFonder.nu: Hur reagerar ditt system på externa “icke marknads-relaterade” faktorer och chocker som jordbävningen, tsunamin och de flerfaldiga radioaktiva hoten mot Japan, ingrepp från centralbanker eller kopplingen av CHF till Euron?

Henrik Ekenberg: “Black swan” events är händelser som är svåra att förbereda sig på, där skiljer sig inte vårt system i stort från andra förvaltare eller modeller. Vi har dock bra övervakningsrutiner som gör att vi vet om vi skall stänga av handeln och har förmånen att kunna sluta handla helt om situationen kräver det och på så sätt ta minimera riskerna. Poängteras bör dock att just kopplingen av CHF till Euron var ingen “Black swan” och troligen kommer även BOJ, Bank of Japan, snart att agera.

HedgeFonder.nu: Vi vet att ditt system fattar alla investeringsbeslut och inte kommer att påverkas av åsikter. Men vad är din personliga åsikt, kommer det att finnas en Euro, och ett EMU som vi känner den idag, och kommer både Grekland och Tyskland vara medlemmar i samma union?

Henrik Ekenberg: Euron som koncept har en första riktiga stresstest nu i år. Jag tror att när krisen är över kommer vi att se förändringar på hur euro länder bör agera i framtiden. Enligt många chefsekonomer är Euro som “Hotel California”: “you check out anytime you like, but you can never leave”

HedgeFonder.nu: Och en annan grundläggande fråga: vilket är mest troligt, en amerikansk default eller att EMU faller samman?

Henrik Ekenberg: Jag spekulerar inte om det blir USD default eller EMU krash som är mest troligt, men jag är säker på att vi kommer se mer och fler kraftiga valutasvängningar och fortsatt skakig aktiemarknad under överskådlig tid.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Best-Ever Start to the Year for Nordic Hedge Funds

Stockholm (HedgeNordic) – The Nordic hedge fund industry, as indicated by the Nordic Hedge Index, has kicked off the year with its strongest performance...

“This is a Bear Market Rally”

Stockholm (HedgeNordic) – Broad stock markets have staged a solid recovery since the bear-market low of mid-October 2022. Despite the passage of nearly one...

Nasdaq Introduces Futures Tied to Swedish Small-Cap Index

Stockholm (HedgeNordic) – Nasdaq has rolled out futures linked to the OMX Sweden Small Cap 30 ESG Responsible Index. This index, and by extension,...

Norselab’s Credit Arm Eyes AUM Doubling with New Hire

Stockholm (HedgeNordic) – Norselab’s credit arm, which has grown to NOK 2.7 billion in assets under management within just 18 months since its inception,...

Nykredit’s Former Fixed Income Head to Join HP Fonds

Stockholm (HedgeNordic) – After departing from his role as Head of Fixed Income at Nykredit Asset Management six months ago, Henrik Jørgensen will be...

Swiss Wealth Manager Opens RFP for CTA Investment

Stockholm (HedgeNordic) – A Swiss wealth manager is currently searching for a CTA manager running a cross-asset class strategy with a systematic approach. The...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -