HQ – en banks uppgång och fall

Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets 200-årsjubilieum den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: ”Kom till kontoret omedelbart. Katastrof.” En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank – det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom grundarna Hagströmer och Qviberg figurerar också den fartblinde tradingchefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd.

Hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla tradingverksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

Den stora bankhärvan är den dramatiska historien om hur det gick till när HQ Bank gick i graven.

Carolina Neurath är född 1985 och är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare jobbat som reporter på Dagens Industri och som redaktör på Placera.nu. Hon fick Grävande journalisters pris Guldspaden 2011 för sin och Jacob Bursells granskning av revisionsbranschen.

Boken finns ute 17 augusti.

Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag, med ambitionen att också vara det modernaste. Vår utgivning omfattar skönlitteratur och fakta och kännetecknas av kvalitet och bredd. Förutom svensk och utländsk skönlitteratur ger vi ut memoarer, biografier, debatt- och reportageböcker, samt fackböcker inom historia, mat, trädgård, djur och natur, nautica, ordböcker, kartor och akademisk kurslitteratur.

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.