EUROOBLIGATIONER GER FELAKTIGA INCITAMENT

STOCKHOLM (Direkt) Gemensamma euroobligationer ger felaktiga incitament och skulle förvandla euroområdet till en transfereringsunion.

Det sade Jürgen Stark, ledamot av ECB:s direktion, i en intervju med Handelsblatt på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

“Euroobligationer är inte bara inledningen till en transfereringsunion, det är en transfereringsunion. Euroobligationer presenteras som den magiska lösningen på krisen. Men i själva verket är det att bota symptomen och inte orsaken”, sade han.

Han sade vidare att euroländerna nu måste strama åt och han förespråkar att även andra länder inför en skuldbroms, som redan finns inskriven i den tyska konstitutionen.

Jürgen Stark sade att löptiden på ECB:s obligationsköpsprogram beror på hur spänningarna på marknaderna utvecklar sig och han påpekade att spänningarna på penningmarknaden inte kan jämföras med situationen efter Lehman Brothers kollaps hösten 2008.

Han vände sig mot kritiken att en centralbankernas mjuka penningpolitik enbart förvärrar problemen.

“ECB är den enda större centralbank som har höjt räntorna i år. Att hålla räntorna alltför låga alltför länge medför risker”, sade Jürgen Stark.

Bild: (C) Joao Estevao Andrade De Freitas—Dreamstime.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.