FMG’s Irak Fond – upp 30% sedan maj 2010

Stockholm (HedgeFonder.nu) – 1990 var tanken att investera i Ryssland främmande även för de mest opportuna investerarna. Moskvabörsen handlades då på nivåer runt 100. Tjugo år senare är index nu runt 1.500. Stockholmsbaserade förvaltaren Fund Management Group (FMG), en av pionjärerna inom Multi-managerfonder, har identifierat en situation som påminner om ovanstående historia: Irak.

Den relativt höga riskprofilen kan mångdubbla investerat kapital över tid men utvecklingen kommer även att bestå av kraftiga temporära nedgångar.” Det säger FMG och fortsätter: ”Förvaltningen sköts av ett flertal oberoende lokala förvaltare som sprider kapitalet mellan aktier på börsen i Irak och bolag som är nära förknippade med Irak men som handlas på andra börser.”

Irak sitter på de tredje största oljereserverna i världen och har potential att gå om Saudiarabien som världens största oljeproducent de kommande 10 åren. Den nuvarande irakiska produktionen ligger på cirka 2.5 miljoner fat per dag, men regeringen strävar efter att producera 10 till 12 miljoner fat per dag år 2020.

I dagsläget handlas cirka 90 aktier fem dagar i veckan på börsen i Bagdad. Sedan april 2009 sköts börsen elektroniskt via ett handelssystem som man köpt av svenskrelaterade Nasdaq OMX.

Fonden söker högsta möjliga avkastning inom investeringstemat men söker samtidigt bästa möjliga spridning mellan så många värdepapper som möjligt inom gällande investeringsuniversum.

Placeringsfokus ligger huvudsakligen på bolag på Irakbörsen som har god likviditet med avseende på handelsfrekvens. Utmärkande investeringskriterier för fonden är koncentrerad portfölj, långsiktigt köpa och behålla aktier och så lite trading som möjligt.

Fonden lämpar sig för dem som söker en aktivt förvaltad fond inriktad mot en av världens mest intressanta tillväxtmarknader. FMG Iraq Fund är upp 3.4% innevarande månad och har en ackumulerad avkastning på +29,1% sedan start i maj 2010.

 

Bild: (C) aboutpixel.de—Kim Czuma

Share.

About Author

Alexis Åkesson / Redaktör på HedgeFonder.nu Alex has been specializing in hedge fund and alternative investment news since April 2006. The Gothenburg based journalist has been editor for HedgeCo Networks since 2006 and writing for for Creative Volatility from 2006 - 2011. She writes and contributes to several hedgefund related blogs and news sites. Since 2011 Alex is editor for HedgeFonder.nu

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.