EMU: FORTSATTA FRAMSTEG OM LÖSNING FÖR GREKLAND

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen har inga kommentarer till Standard & Poor’s varning att de båda nuvarande franska planerna om privata långivares rollover av grekisk skuld skulle innebära en default. Vidare väntar sig kommissionen inte längre att euroländerna enas om alla detaljer i ett andra grekiskt krispaket vid eurogruppens möte den 11 juli.

Det sade kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj vid en pressbriefing på måndagen.

“Vi väntar oss att de nödvändiga framstegen görs vid eurogruppens möte, men därefter fortsätter samtalen för de exakta modaliteterna för den privata sektorns inblandning, till exempel rörande beloppen”, sade han, och hänvisade till eurogruppens uttalande i lördags om en lösning de “kommande veckorna”.

Han sade att samtalen med privata långivare pågår på ett decentraliserat sätt och att det inte kommer att bli någon enhetlig lösning för alla.

Beträffande Standard & Poor’s varning så hänvisade han till eurogruppens uttalande i lördags som sade att målet är en betydande sänkning av Greklands årliga avbetalningar på skulden, samtidigt som en selektiv default undviks.

Amadeu Altafaj sade att mycket betydande framsteg vad gäller den privata sektorns rollover av skuld har uppnåtts under de senaste veckorna.

“Vecka efter vecka skalas lager efter lager av osäkerhet bort från upplägget”, sade han.

Standard & Poor’s varning gällde båda de alternativ för rollover som den franska bankfederationen har föreslagit. Enligt en EU-källa fortsätter arbetet för att hitta en lösning, diskussioner med kreditvärderingsinstituten och där de överväger olika alternativ som diskuteras i olika länder.

Bild: (C) Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.