Ökad riskaptit hos pensionsförvaltare och privata investerare

Stockholm (HedgeNordic) –  En ny rapport från State Street förutspår en ökad aptit för risk och alternativa placeringar hos pensionsförvaltare under de kommande åren. 77 procent av de tillfrågade pensionsförvaltarna angav att de förväntar sig att de kommer att ta en ökad investeringsrisk för att kunna möta långsiktiga avkastningskrav i dagens lågräntemiljö. 60 procent avsåg öka sitt innehav i private equity, 45 procent i fastigheter och 39 procent i infrastrukturinvesteringar. 29 procent av pensionsförvaltarna avsåg öka sitt innehav i enskilda hedgefonder medan tre procent planerade minska innehavet. När det kommer till fond-i-fonder som investerar i hedgefonder avsåg 20 procent av pensionsförvaltarna öka sitt innehav, tre procent att minska det och 27 procent planerar investera för första gången under de kommande tre åren.

Asiatiska förvaltare var de som visade överlägset störst intresse för hedgefonder i studien. 57 procent visade ett stort engagemang i att utöka sitt hedgefondinnehav medan motsvarande siffra i Nordamerika och EMEA var 21 procent.

Även Fitch noterar i sin rapport Fitch Ratings 2015 ett ökat intresse för alternativa placeringar. De förutspår att fler partnerskap mellan traditionella och alternativa investerare kommer att uppstå då den tidigare så tydliga gräns mellan de två områdena allt mer suddas ut. Även om många traditionella investerare idag är bättre positionerade för att nå ut till privatkunder med erbjudande om alternativa investeringar så kommer det på lång sikt framförallt att vara balansen mellan fondavgifter och avkastning som avgör vilka som lyckas.

 

Bild: (c) bikeriderlondon—shutterstock.com

 

Share.

About Author

Moa Långbergs är frilansjournalist med inriktning på ekonomi och näringsliv samt riskansvarig på AIF-förvaltaren Pandium Capital. Hon har tidigare jobbat på East Capital och på säkerhetsföretaget Vesper Group. Moa har en magisterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.