- Advertisement -
- Advertisement -

Rejält ras för råvaror

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den gångna veckan bjöd på nedgångar för risktillgångar och flykten till lågavkastande men säkra statsobligationer var åter i fokus. Det som sparkade igång det hela var den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken som kom in betydligt svagare än väntat. Ekonomin skapade enbart 88 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn mot väntade 190 000 i mars. Om detta är till följd av de federala nedskärningarna eller inte återstår att se.

Det har kommit in nya röster inom FED som vill se till att man börjar minska de månadsvisa obligationsköpen som FED under namnet ”kvantitativa lättnader” har under en längre period bedrivit. En minskning med 10-15 miljarder dollar i månaden i takt med att den amerikanska ekonomin förbättras har föreslagits. Det återstår att se om en sådan ekonomisk förbättring verkligen kommer att komma med tanke på att arbetsmarknaden har börjat visa svaghet igen.

I Japan sjönk industriproduktionen med 11,0 procent i februari räknat i årstakt. Inköpschefsindex för industrin steg dock till 50,4 i mars. Den japanska centralbanken har börjat gå i FED:s fotspår och vill införa kvantitativa lättnader med avsikten att få upp inflationen inom två år. Centralbanken vill på så sätt komma ur det deflationstryck som drabbat landet i evigheter.

Europa har problem, vilket statistiken gång på gång bekräftar. De europeiska inköpschefsindexen var inte särskilt uppmuntrande då de flesta backade i mars jämfört med februari. I Spanien var det 44,2 i mars mot 46,8 i februari och för de andra länderna var inte heller så mycket bättre; Italien 44,5 (45,8), Frankrike 44,0 (43,9), Tyskland 49,0 (50,3), Storbritannien 48,3 (47,9) och för hela EMU 46,8 (47,9).

Arbetslösheten i eurozonen är uppe i 12 procent i februari. Samtidigt sjönk inflationen till 1,7 procent i mars från 1,8 procent i februari. ECB lämnade styrräntan oförändrad och ECB-chefen Mario Draghi varnade för att återhämtningen i euroområdet är förknippad med ”nedåtrisker”. Han sa samtidigt att den penningpolitiska hållningen förblir stödjande så länge det behövs.

Risktillgångar backade under veckan och aktier var inte något undantag. Det globala aktieindexet MSCI All Country World backade 1,3 procent och Stockholmsbörsen sjönk med 2,6 procent. Under veckan tappade råvaror med guld och silver i spetsen i hopp om bättre global ekonomisk utveckling innan fredagens statistik väckte placerarna och fick de att återigen hoppa på ädelmetallståget som rekylerade uppåt. Råvaror var det tillgångsslag som drabbades hårdast under veckan och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tappade hela 4,1 procent.

I takt med flykten till räntepapper, sjönk räntorna överlag. Den amerikanska tioårsräntan föll 13 punkter till 1,72 procent och den svenska motsvarigheten tappade 15 punkter till 1,66 procent. På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot kronan. Amerikanska dollarn sjönk 1,3 procent till 6,44 kronor medan euron gick upp med 0,1 procent till 8,38 kronor.

Bild: (c) SergeyIT—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -